Karpatka

kontakt_1
Karpatka

0

0 / 0

Karpatka to kremowy wyrób cukierniczy wypełniony kremowym nadzieniem. Spód ciasta powinien być wykonany z cienkiej warstwy kruchego ciasta, a wierzchnia warstwa wypieku obowiązkowo z ciasta parzonego. Ten wypiek jest znany i lubiany w każdym zakątku Polski, szczególnie w Wadowicach.

7

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


12 porcji

Składniki

250 woda

125 g masło

1 łyżka proszek do pieczenia

5 szt. jajek

2 szt. budyń śmietankowy bez cukru

200 g masło

2 łyżka cukier puder

Przygotowanie


1

Wodę gotujemy z masłem. Do wrzątku dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.

2

Następnie ściągamy ciasto z ognia, nieco ostudzamy i stopniowo dodajemy jajka, cały czas mieszamy używając miksera.

3

Ciasto dzielimy na połowę i wykładamy na 2 takich samych blachach wysmarowanych masłem i oproszonych mąką.

4

Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

5

Budynie gotujemy z godnie instrukcją na opakowaniu.

6

Miękkie masło ubijamy mikserem przez około 2 minuty, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń , dalej ubijając na puszystą i jasną masę.

7

Powstałym kremem smarujemy jedną część upieczonego ciasta (na pofalowanej stronie). Następnie przykrywamy drugą połową ciasta (pofalowana strona ma być na górze) i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.

8

Przed serwowaniem karpatkę obsypać obficie cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły