Karpatka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Karpatka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F6054-1702057900899.jpeg&w=3840&q=75)
Karpatka to kremowy wyrób cukierniczy wypełniony kremowym nadzieniem. Spód ciasta powinien być wykonany z cienkiej warstwy kruchego ciasta, a wierzchnia warstwa wypieku obowiązkowo z ciasta parzonego. Ten wypiek jest znany i lubiany w każdym zakątku Polski, szczególnie w Wadowicach.
0
0 / 0
Karpatka to kremowy wyrób cukierniczy wypełniony kremowym nadzieniem. Spód ciasta powinien być wykonany z cienkiej warstwy kruchego ciasta, a wierzchnia warstwa wypieku obowiązkowo z ciasta parzonego. Ten wypiek jest znany i lubiany w każdym zakątku Polski, szczególnie w Wadowicach.
7
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
250 woda
125 g masło
1 łyżka proszek do pieczenia
5 szt. jajek
2 szt. budyń śmietankowy bez cukru
200 g masło
2 łyżka cukier puder
Przygotowanie
Wodę gotujemy z masłem. Do wrzątku dodajemy przesianą mąkę i mieszamy.
Następnie ściągamy ciasto z ognia, nieco ostudzamy i stopniowo dodajemy jajka, cały czas mieszamy używając miksera.
Ciasto dzielimy na połowę i wykładamy na 2 takich samych blachach wysmarowanych masłem i oproszonych mąką.
Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Budynie gotujemy z godnie instrukcją na opakowaniu.
Miękkie masło ubijamy mikserem przez około 2 minuty, następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń , dalej ubijając na puszystą i jasną masę.
Powstałym kremem smarujemy jedną część upieczonego ciasta (na pofalowanej stronie). Następnie przykrywamy drugą połową ciasta (pofalowana strona ma być na górze) i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Przed serwowaniem karpatkę obsypać obficie cukrem pudrem.