Karpatka

m7
Karpatka

0

0 / 0

Karpatka to ciasto, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Dwa delikatne blaty przełożone pyszną masą budyniową to idealny duet.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

200 woda

200 mleko uht 3,2%

1 szkl. mąka pszenna tortowa

0.30 szkl. cukier puder

4 szt. jaja kurze całe

0.50 szt. budyń śmietankowy

12.50 dek. masło roślinne

7.50 dek. masło roślinne

Przygotowanie


1

Wodę przelać do rondelka i zagotować ją wraz z masłem, wsypać przez sitko mąkę pszenną i energicznie wymieszać.

2

Ciągle mieszając gotować przez około 5 minut. Masę odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy wbijać po jednym jajku i ucierać.

3

Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Czas pieczenia to około 45 minut (w 180 stopniach).

4

Na mleku ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, połączyć z przestudzonym budyniem, dokładnie wymieszać (można zmiksować).

5

Masę rozsmarować na cieście, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły