Karpatka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Karpatka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974779740.jpeg&w=3840&q=75)
Karpatka to ciasto, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Dwa delikatne blaty przełożone pyszną masą budyniową to idealny duet.
0
0 / 0
Karpatka to ciasto, które zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Dwa delikatne blaty przełożone pyszną masą budyniową to idealny duet.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
200 woda
200 mleko uht 3,2%
1 szkl. mąka pszenna tortowa
0.30 szkl. cukier puder
4 szt. jaja kurze całe
0.50 szt. budyń śmietankowy
12.50 dag. masło roślinne
7.50 dag. masło roślinne
Przygotowanie
Wodę przelać do rondelka i zagotować ją wraz z masłem, wsypać przez sitko mąkę pszenną i energicznie wymieszać.
Ciągle mieszając gotować przez około 5 minut. Masę odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy wbijać po jednym jajku i ucierać.
Ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa placki. Czas pieczenia to około 45 minut (w 180 stopniach).
Na mleku ugotować budyń. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, połączyć z przestudzonym budyniem, dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Masę rozsmarować na cieście, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.