Karpatka

m7
Karpatka

1

0 / 0

Karpatka własnej roboty to rewelacyjny pomysł na deser. Ptysiowe ciasto z budyniowym kremem to pyszne połączenie, którego warto spróbować.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


15 porcji

Składniki

2 łyżeczka proszek do pieczenia

1 kost. masło

1 szkl. woda

1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna

0.75 szkl. cukier

4 szt. jajko

1 szt. cukier waniliowy

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżka mąka ziemniaczana

0.50 kost. margaryna zwykła

0.50 l mleko

Przygotowanie


1

Wodę zagotować z margaryną.

2

Po zestawieniu z ognia wsypywać łyżką mąkę, ciągle mieszając.

3

Następnie dodać jajka i proszek do pieczenia, wymieszać.

4

Podzielić ciasto na 2 części.

5

Upiec osobno 2 placki (każdy po około 40 min.).

6

Mleko zagotować z cukrami (szklankę mleka).

7

Na gotujące się mleko wlać resztę mleka z rozpuszczoną mąką.

8

Po ostygnięciu dodać masło i wymieszać.

9

Przełożyć masą ciasto.

10

Posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły