Karpatka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Karpatka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976504211.jpeg&w=3840&q=75)
Karpatka własnej roboty to rewelacyjny pomysł na deser. Ptysiowe ciasto z budyniowym kremem to pyszne połączenie, którego warto spróbować.
1
0 / 0
Karpatka własnej roboty to rewelacyjny pomysł na deser. Ptysiowe ciasto z budyniowym kremem to pyszne połączenie, którego warto spróbować.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
1 kostka masło
1 szkl. woda
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.75 szkl. cukier
4 szt. jajko
1 szt. cukier waniliowy
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 kostka margaryna zwykła
0.50 l mleko
Przygotowanie
Wodę zagotować z margaryną.
Po zestawieniu z ognia wsypywać łyżką mąkę, ciągle mieszając.
Następnie dodać jajka i proszek do pieczenia, wymieszać.
Podzielić ciasto na 2 części.
Upiec osobno 2 placki (każdy po około 40 min.).
Mleko zagotować z cukrami (szklankę mleka).
Na gotujące się mleko wlać resztę mleka z rozpuszczoną mąką.
Po ostygnięciu dodać masło i wymieszać.
Przełożyć masą ciasto.
Posypać cukrem pudrem.