1

Składniki

2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
1 Kostka
masło
1 Szklanka
woda
1 Szklanka
mąka
0.75 Szklanki
cukier
4 Sztuki
jajko
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Łyżka
mąka
1 Łyżka
mąka ziemniaczana
0.5 Kostki
margaryna zwykła
0.5 Litra
mleko
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ciasto:
  2. Wodę zagotować z margaryną.
  3. Po zestawieniu z ognia wsypywać łyżką mąkę, ciągle mieszając.
  4. Następnie dodać jajka i proszek do pieczenia, wymieszać.
  5. Podzielić ciasto na 2 części.
  6. Upiec osobno 2 placki (każdy po około 40 min.).
  7. Masa kremowa:
  8. Mleko zagotować z cukrami (szklankę mleka).
  9. Na gotujące się mleko wlać resztę mleka z rozpuszczoną mąką.
  10. Po ostygnięciu dodać masło i wymieszać.
  11. Przełożyć masą ciasto.
  12. Posypać cukrem pudrem.

Opis

Karpatka własnej roboty, nie z torebki.

Podobne przepisy

Tort czekoladowy

Przepis
Trudny Do 3 godz
Tort czekoladowy

Sernik z polewą kakaową

Przepis
Średni Do 3 godz
Sernik z polewą kakaową

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Babka piaskowa

Przepis
Łatwy Do 40 min
Babka piaskowa

Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Przepis
Łatwy Do 40 min
Ciasto ucierane pod makowiec lub sernik

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Podwójnie kakaowe rogaliki

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Podwójnie kakaowe rogaliki

Babka cytrynowo kakaowa

Przepis
Średni Do 3 godz
Babka cytrynowo kakaowa

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!