Karpatka
m7
1
0 / 0
Karpatka własnej roboty to rewelacyjny pomysł na deser. Ptysiowe ciasto z budyniowym kremem to pyszne połączenie, którego warto spróbować.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
2 łyżeczka proszek do pieczenia
1 kost. masło
1 szkl. woda
1 szkl. lubella mąka puszysta uniwersalna
0.75 szkl. cukier
4 szt. jajko
1 szt. cukier waniliowy
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka mąka ziemniaczana
0.50 kost. margaryna zwykła
0.50 l mleko
Przygotowanie
Wodę zagotować z margaryną.
Po zestawieniu z ognia wsypywać łyżką mąkę, ciągle mieszając.
Następnie dodać jajka i proszek do pieczenia, wymieszać.
Podzielić ciasto na 2 części.
Upiec osobno 2 placki (każdy po około 40 min.).
Mleko zagotować z cukrami (szklankę mleka).
Na gotujące się mleko wlać resztę mleka z rozpuszczoną mąką.
Po ostygnięciu dodać masło i wymieszać.
Przełożyć masą ciasto.
Posypać cukrem pudrem.