Karpatka

m7
Karpatka

3

0 / 0

Palce lizać

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


20 porcji

Składniki

0.50 kost. margaryna zwykła

0.50 kost. masło

1 szkl. woda

1 szkl. mąka pszenna tortowa

1 szkl. cukier puder

4 szt. jaja kurze całe

1 szt. budyń śmietankowy

2 szt. żółtko jaja kurzego

Przygotowanie


1

Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.

2

Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki.

3

Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły