Karpatka
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Karpatka](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5446-1702057850565.jpeg&w=3840&q=75)
Palce lizać
3
0 / 0
Palce lizać
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
20 porcji
Składniki
0.50 kostka margaryna zwykła
0.50 kostka masło
1 szkl. woda
1 szkl. mąka pszenna tortowa
1 szkl. cukier puder
4 szt. jaja kurze całe
1 szt. budyń śmietankowy
2 szt. żółtko jaja kurzego
Przygotowanie
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i energicznie mieszając prażyć 5 minut.
Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ostudzonego ciasta dodać jajka (wbijać po jednym) i ucierać. Podzielić na 2 części i rozsmarować cieniutko na mocno wysmarowanych tłuszczem formach o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Upiec dwa placki.
Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. Masło lub margarynę ucierać. Dodać żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Dwa placki ciasta przełożyć kremem. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i schłodzić w lodówce.