Karp wigilijny
m7
Wypróbuj tradycyjny przepis na pysznego karpia wigilijnego! To wyjątkowe świąteczne danie, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
531
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Wypróbuj tradycyjny przepis na pysznego karpia wigilijnego! To wyjątkowe świąteczne danie, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 kg karp świeży
1 szczyp. pieprz biały
1 szczyp. sól
2 szt. jaja kurze całe
5 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
6 łyżka bułka tarta
1 łyżka cytryna
0.50 kostka masło
Przygotowanie
Rybę oczyścić, podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny i na 30 min odstawić w chłodnie miejsce.
Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Rozgrzać masło lub margarynę i smażyć rybę na średnim ogniu, aż się zrumieni.
Przełożyć z patelni do rondla.
Rybę można usmażyć wcześniej, przed podaniem położyć na każdym kawałku odrobinę masła i wstawić na 15 min do nagrzanego piekarnika.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
531
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
31
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.