Karp wigilijny

m7
Karp wigilijny

0

0 / 0

Wypróbuj tradycyjny przepis na pysznego karpia wigilijnego! To wyjątkowe świąteczne danie, którego nie może zabraknąć na twoim stole.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1.50 kg karp świeży

1 szczyp. pieprz biały

1 szczyp. sól

2 szt. jaja kurze całe

5 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

6 łyżka bułka tarta

1 łyżka cytryna

0.50 kostka masło

Przygotowanie


1

Rybę oczyścić, podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny i na 30 min odstawić w chłodnie miejsce.

2

Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Rozgrzać masło lub margarynę i smażyć rybę na średnim ogniu, aż się zrumieni.

3

Przełożyć z patelni do rondla.

4

Rybę można usmażyć wcześniej, przed podaniem położyć na każdym kawałku odrobinę masła i wstawić na 15 min do nagrzanego piekarnika.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

531

kcal

Białka

49

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

31

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły