Karp wigilijny
m7
Wypróbuj tradycyjny przepis na pysznego karpia wigilijnego! To wyjątkowe świąteczne danie, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
0
0 / 0
Wypróbuj tradycyjny przepis na pysznego karpia wigilijnego! To wyjątkowe świąteczne danie, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 kg karp świeży
1 szcz. pieprz biały
1 szcz. sól
2 szt. jaja kurze całe
5 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
6 łyżka bułka tarta
1 łyżka cytryna
0.50 kost. masło
Przygotowanie
Rybę oczyścić, podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny i na 30 min odstawić w chłodnie miejsce.
Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Rozgrzać masło lub margarynę i smażyć rybę na średnim ogniu, aż się zrumieni.
Przełożyć z patelni do rondla.
Rybę można usmażyć wcześniej, przed podaniem położyć na każdym kawałku odrobinę masła i wstawić na 15 min do nagrzanego piekarnika.