Karp wigilijny
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Karp wigilijny](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973917428.jpeg&w=3840&q=75)
Wypróbuj tradycyjny przepis na pysznego karpia wigilijnego! To wyjątkowe świąteczne danie, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
0
0 / 0
Wypróbuj tradycyjny przepis na pysznego karpia wigilijnego! To wyjątkowe świąteczne danie, którego nie może zabraknąć na twoim stole.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1.50 kg karp świeży
1 szczyp. pieprz biały
1 szczyp. sól
2 szt. jaja kurze całe
5 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
6 łyżka bułka tarta
1 łyżka cytryna
0.50 kostka masło
Przygotowanie
Rybę oczyścić, podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić sokiem z cytryny i na 30 min odstawić w chłodnie miejsce.
Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Rozgrzać masło lub margarynę i smażyć rybę na średnim ogniu, aż się zrumieni.
Przełożyć z patelni do rondla.
Rybę można usmażyć wcześniej, przed podaniem położyć na każdym kawałku odrobinę masła i wstawić na 15 min do nagrzanego piekarnika.