Karp w zalewie
AniaStawowa
Ryba w zalewie jest świetną alternatywą gdy zostaje nam upieczona z Wigilii. Wystarczy zrobić marynatę i możemy zawekować w słoik i trzymać kilka tygodni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2675
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
261
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Ryba w zalewie jest świetną alternatywą gdy zostaje nam upieczona z Wigilii. Wystarczy zrobić marynatę i możemy zawekować w słoik i trzymać kilka tygodni.
16
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg karp
3 szkl. bułka tarta
1 łyżecz. sól, pieprz
4 szt. jajko
2 l olej rzepakowy uniwersalny
1 szkl. ocet
5 szkl. woda
1 łyżka sól
5 łyżka cukier
1 szt. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
2 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
1 łyżecz. gorczyca
3 szt. cebula
1 szt. marchew
100 g seler
Przygotowanie
Rybę oczyszczamy z dużych ości, kroimy na dzwonki po czym odcinając kręgosłup na małe filety, solimy, pieprzymy i panierujemy w jajku i bułce. Następnie smażymy na głębokim rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Warzywa ścieramy na grubych oczkach. Do dużego garnka dajemy wszystkie składniki i zagotowujemy przez 10 minut. Rybę wkładamy do dużej zamykanej szklanej miski lub do słoików porcjami i zalewamy zalewą. Jeśli w słoikach to ma być do pełna, słoiki powinny się same zawekować, jeśli tak się nie stanie należy je zapasteryzować jak przetwory na zimę. Jest to wtedy pewniejsze i nie trzeba się martwić gdy nie zjemy od razu.
Ja robię od razu w słoikach, gdyż nigdy nie wiem czy goście będą mieć ochotę na rybkę. Dzięki temu istnieje nikła szansa na zmarnowanie i produktu i czasu, już nie mówiąc o kosztach. Taka rybka jest smaczna najlepiej po kilku dniach, więc dobrze trzymać ją w słoikach. W tej zalewie z ketchupem sprawdza się i kotlet i mielony i faszerowane pieczarki. Jest to szybka alternatywa dla niespodziewanych gości.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2675
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
51
gram
Tłuszcze
261
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.