Karp w zalewie

AniaStawowa
Karp w zalewie

0

0 / 0

Ryba w zalewie jest świetną alternatywą gdy zostaje nam upieczona z Wigilii. Wystarczy zrobić marynatę i możemy zawekować w słoik i trzymać kilka tygodni.

16

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg karp

3 szkl. bułka tarta

1 łyżeczka sól, pieprz

4 szt. jajko

2 l olej rzepakowy uniwersalny

1 szkl. ocet

5 szkl. woda

1 łyżka sól

5 łyżka cukier

1 szt. ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

2 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

1 łyżeczka gorczyca

3 szt. cebula

1 szt. marchew

100 g seler

Przygotowanie


1

Rybę oczyszczamy z dużych ości, kroimy na dzwonki po czym odcinając kręgosłup na małe filety, solimy, pieprzymy i panierujemy w jajku i bułce. Następnie smażymy na głębokim rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

2

Warzywa ścieramy na grubych oczkach. Do dużego garnka dajemy wszystkie składniki i zagotowujemy przez 10 minut. Rybę wkładamy do dużej zamykanej szklanej miski lub do słoików porcjami i zalewamy zalewą. Jeśli w słoikach to ma być do pełna, słoiki powinny się same zawekować, jeśli tak się nie stanie należy je zapasteryzować jak przetwory na zimę. Jest to wtedy pewniejsze i nie trzeba się martwić gdy nie zjemy od razu.

3

Ja robię od razu w słoikach, gdyż nigdy nie wiem czy goście będą mieć ochotę na rybkę. Dzięki temu istnieje nikła szansa na zmarnowanie i produktu i czasu, już nie mówiąc o kosztach. Taka rybka jest smaczna najlepiej po kilku dniach, więc dobrze trzymać ją w słoikach. W tej zalewie z ketchupem sprawdza się i kotlet i mielony i faszerowane pieczarki. Jest to szybka alternatywa dla niespodziewanych gości.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły