Karp w szarym sosie
m7
Potrawa idealna nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4 / 2
Potrawa idealna nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 wino czerwone
2 łyżecz. cukier
1 szkl. piwo ciemne
1 szt. karp świeży
1 szt. seler
2 szt. cebula
5 szt. pieprz ziarnisty
0.33 łyżka imbir
1 łyżka powidła śliwkowe łowicz
1 łyżka masło
5 dag. suszony starty piernik
5 dag. migdały
5 dag. rodzynki suszone
Przygotowanie
Karpia umyć, pokroić w dzwonki.
Seler pociąć w paski, cebulę na cząstki. Zalać warzywa winem wymieszanym ze 100 ml wody. Dodać pieprz, sól, skórkę cytrynową oraz imbir. Ugotować wywar.
Następnie włożyć rybę do wywaru i na wolnym ogniu gotować około 20 minut.
Wyjąć rybę, wywar przecedzić przez sitko. Dodać szklankę ciemnego piwa.
Podgrzewając wywar dodać 2-3 kostki cukru, powidła śliwkowe, ususzony starty piernik i łyżkę masła. Wsypać rodzynki i migdały.
Gotować razem jeszcze 10-15 minut.
Dzwonki karpia ułożyć na półmisku, polać gorącym sosem i od razu podawać. Potrawa doskonale smakuje z ziemniakami z wody polanymi stopionym masłem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
518
kcal
Białka
48
gram
Węglowodany
28
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.