Example thumb
1

Składniki

100 Mililitrów
Wino czerwone
2 Łyżeczki
cukier
1 Szklanka
Piwo ciemne
1 Sztuka
Karp świeży
1 Sztuka
seler
2 Sztuki
cebula
5 Sztuk
pieprz ziarnisty
0.33 Łyżki
imbir
1 Łyżka
ingridient
Powidła śliwkowe Łowicz
1 Łyżka
masło extra
5 Dekagramów
Suszony starty piernik
5 Dekagramów
migdały
5 Dekagramów
Rodzynki suszone
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Zabitego i wypatroszonego karpia umyć, pokroić w dzwonki.
  2. Seler pociąć w paski, cebulę na cząstki. Zalać warzywa winem wymieszanym ze 100 ml wody. Dodać pieprz, sól, skórkę cytrynową oraz imbir. Ugotować wywar.
  3. Następnie włożyć rybę do wywaru i na wolnym ogniu gotować około 20 minut.
  4. Wyjąć rybę, wywar przecedzić przez sitko. Dodać szklankę ciemnego piwa.
  5. Podgrzewając wywar dodać 2-3 kostki cukru, powidła śliwkowe, ususzony starty piernik i łyżkę masła. Wsypać rodzynki i migdały.
  6. Gotować razem jeszcze 10-15 minut.
  7. Dzwonki karpia ułożyć na półmisku, polać gorącym sosem i od razu podawać. Potrawa doskonale smakuje z ziemniakami z wody polanymi stopionym masłem.

Opis

Potrawa idealna na święta ale nie tylko. Gorąco polecam!!!!!!!!!!

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!