Karp w szarym sosie

m7
Karp w szarym sosie

1

4 / 2

Potrawa idealna nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

100 wino czerwone

2 łyżecz. cukier

1 szkl. piwo ciemne

1 szt. karp świeży

1 szt. seler

2 szt. cebula

5 szt. pieprz ziarnisty

0.33 łyżka imbir

1 łyżka powidła śliwkowe łowicz

1 łyżka masło

5 dag. suszony starty piernik

5 dag. migdały

5 dag. rodzynki suszone

Przygotowanie


1

Karpia umyć, pokroić w dzwonki.

2

Seler pociąć w paski, cebulę na cząstki. Zalać warzywa winem wymieszanym ze 100 ml wody. Dodać pieprz, sól, skórkę cytrynową oraz imbir. Ugotować wywar.

3

Następnie włożyć rybę do wywaru i na wolnym ogniu gotować około 20 minut.

4

Wyjąć rybę, wywar przecedzić przez sitko. Dodać szklankę ciemnego piwa.

5

Podgrzewając wywar dodać 2-3 kostki cukru, powidła śliwkowe, ususzony starty piernik i łyżkę masła. Wsypać rodzynki i migdały.

6

Gotować razem jeszcze 10-15 minut.

7

Dzwonki karpia ułożyć na półmisku, polać gorącym sosem i od razu podawać. Potrawa doskonale smakuje z ziemniakami z wody polanymi stopionym masłem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

518

kcal

Białka

48

gram

Węglowodany

28

gram

Tłuszcze

22

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły