Karp w szarym sosie
m7
Potrawa idealna nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.
1
4 / 2
Potrawa idealna nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
100 wino czerwone
2 łyżeczka cukier
1 szkl. piwo ciemne
1 szt. karp świeży
1 szt. seler
2 szt. cebula
5 szt. pieprz ziarnisty
0.33 łyżka imbir
1 łyżka powidła śliwkowe łowicz
1 łyżka masło
5 dek. suszony starty piernik
5 dek. migdały
5 dek. rodzynki suszone
Przygotowanie
Karpia umyć, pokroić w dzwonki.
Seler pociąć w paski, cebulę na cząstki. Zalać warzywa winem wymieszanym ze 100 ml wody. Dodać pieprz, sól, skórkę cytrynową oraz imbir. Ugotować wywar.
Następnie włożyć rybę do wywaru i na wolnym ogniu gotować około 20 minut.
Wyjąć rybę, wywar przecedzić przez sitko. Dodać szklankę ciemnego piwa.
Podgrzewając wywar dodać 2-3 kostki cukru, powidła śliwkowe, ususzony starty piernik i łyżkę masła. Wsypać rodzynki i migdały.
Gotować razem jeszcze 10-15 minut.
Dzwonki karpia ułożyć na półmisku, polać gorącym sosem i od razu podawać. Potrawa doskonale smakuje z ziemniakami z wody polanymi stopionym masłem.