Karp w piwie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Karp w piwie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1707224096713.jpg&w=3840&q=75)
Karp w piwie to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia, a także codzienny obiad lub kolację. Połączenie ryby z sosem na bazie ciemnego piwa, cebuli, marchewki, miodu, goździków, cynamonu, pieprzu i pokruszonych pierniczków to świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia smażonego na patelni. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych potraw o lekko korzennym smaku.
0
0 / 0
Karp w piwie to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia, a także codzienny obiad lub kolację. Połączenie ryby z sosem na bazie ciemnego piwa, cebuli, marchewki, miodu, goździków, cynamonu, pieprzu i pokruszonych pierniczków to świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia smażonego na patelni. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych potraw o lekko korzennym smaku.
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. filety z karpia
2 szt. marchewka
3 szt. cebula szalotka
1 szkl. piwo ciemne
5 szt. goździki
1 szt. laska cynamonu
3 szt. pierniczki bez nadzienia
1 szt. masło klarowane do smażenia
100 g mąka pszenna lubella
1 łyżka miód gryczany
0.25 szt. cytryna
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Karpia oczyścić z ości, skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem i delikatnie obtoczyć w mące pszennej.
Smażyć na maśle klarowanym, najpierw od strony mięsa, a później skóry, aby filety się nie wywinęły.
Na drugiej patelni przesmażyć na maśle drobno posiekaną cebulkę szalotkę oraz marchewkę pokrojoną w talarki.
Do warzyw wlać szklankę ciemnego piwa, dodać miód, goździki, cynamon oraz pieprz. Po kilku minutach dodać pokruszone pierniczki. Całość jeszcze chwilę gotować, a następnie przetrzeć sos przez sito. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą.
Usmażonego karpia przełożyć na patelnię z sosem od strony mięsa i chwilkę razem podgrzać.
Gotowe danie można serwować z pieczonymi ziemniakami.