Karp w piwie
Lubella
Karp w piwie to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia, a także codzienny obiad lub kolację. Połączenie ryby z sosem na bazie ciemnego piwa, cebuli, marchewki, miodu, goździków, cynamonu, pieprzu i pokruszonych pierniczków to świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia smażonego na patelni. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych potraw o lekko korzennym smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
750
kcal
Białka
76
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
74
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Karp w piwie to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia, a także codzienny obiad lub kolację. Połączenie ryby z sosem na bazie ciemnego piwa, cebuli, marchewki, miodu, goździków, cynamonu, pieprzu i pokruszonych pierniczków to świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia smażonego na patelni. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych potraw o lekko korzennym smaku.
12
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. filety z karpia
2 szt. marchewka
3 szt. cebula szalotka
1 szkl. piwo ciemne
5 szt. goździki
1 szt. laska cynamonu
3 szt. pierniczki bez nadzienia
1 szt. masło klarowane do smażenia
100 g mąka pszenna lubella
1 łyżka miód gryczany
0.25 szt. cytryna
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Karpia oczyścić z ości, skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem i delikatnie obtoczyć w mące pszennej.
Smażyć na maśle klarowanym, najpierw od strony mięsa, a później skóry, aby filety się nie wywinęły.
Na drugiej patelni przesmażyć na maśle drobno posiekaną cebulkę szalotkę oraz marchewkę pokrojoną w talarki.
Do warzyw wlać szklankę ciemnego piwa, dodać miód, goździki, cynamon oraz pieprz. Po kilku minutach dodać pokruszone pierniczki. Całość jeszcze chwilę gotować, a następnie przetrzeć sos przez sito. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą.
Usmażonego karpia przełożyć na patelnię z sosem od strony mięsa i chwilkę razem podgrzać.
Gotowe danie można serwować z pieczonymi ziemniakami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
750
kcal
Białka
76
gram
Węglowodany
43
gram
Tłuszcze
74
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.