Karp w piwie

Lubella
Karp w piwie

0

0 / 0

Karp w piwie to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia, a także codzienny obiad lub kolację. Połączenie ryby z sosem na bazie ciemnego piwa, cebuli, marchewki, miodu, goździków, cynamonu, pieprzu i pokruszonych pierniczków to świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia smażonego na patelni. Całość jest wyjątkowo aromatyczna i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych potraw o lekko korzennym smaku.

12

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. filety z karpia

2 szt. marchewka

3 szt. cebula szalotka

1 szkl. piwo ciemne

5 szt. goździki

1 szt. laska cynamonu

3 szt. pierniczki bez nadzienia

1 szt. masło klarowane do smażenia

100 g mąka pszenna lubella

1 łyżka miód gryczany

0.25 szt. cytryna

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Karpia oczyścić z ości, skropić cytryną, oprószyć solą, pieprzem i delikatnie obtoczyć w mące pszennej.

2

Smażyć na maśle klarowanym, najpierw od strony mięsa, a później skóry, aby filety się nie wywinęły.

3

Na drugiej patelni przesmażyć na maśle drobno posiekaną cebulkę szalotkę oraz marchewkę pokrojoną w talarki.

4

Do warzyw wlać szklankę ciemnego piwa, dodać miód, goździki, cynamon oraz pieprz. Po kilku minutach dodać pokruszone pierniczki. Całość jeszcze chwilę gotować, a następnie przetrzeć sos przez sito. Doprawić sokiem z cytryny oraz solą.

5

Usmażonego karpia przełożyć na patelnię z sosem od strony mięsa i chwilkę razem podgrzać.

6

Gotowe danie można serwować z pieczonymi ziemniakami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły