Karp w occie
m7
Karpia w occie przygotowuję zawsze wcześniej. Dzięki temu jest dobrze przesiąknięty zalewą i bardzo smaczny.
0
0 / 0
Karpia w occie przygotowuję zawsze wcześniej. Dzięki temu jest dobrze przesiąknięty zalewą i bardzo smaczny.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
300 olej
4 szcz. pieprz
3 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz ziarnisty
1 łyżeczka cukier
2.50 l woda
100 g mąka lubella puszysta tortowa
1 szt. zalewa
2 szt. karp świeży
5 szt. ziele angielskie
5 szt. liść laurowy
1 szt. cebula
1 łyżka gorczyca
0.50 l ocet
Przygotowanie
Rybę należy oczyścić i pokroić w dzwonki.
Posolić i popieprzyć.
Obtoczyć w mące i usmażyć.
W międzyczasie należy wszystkie składniki na zalewę zagotować. Smak zalewy zależy od upodobań, jeżeli jest za kwaśna można dolać wody.
Sól i cukier do smaku.
W dużym słoiku układamy usmażone karpie i zalewamy gorącą zalewą.
Zakręcamy słoik i przechowujemy w zimnym miejscu.