Karp w occie
m7
0
0 / 0
0
Karpia w occie przygotowuję zawsze wcześniej. Dzięki temu jest dobrze przesiąknięty zalewą i bardzo smaczny.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
300 olej
4 szcz. pieprz
3 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz ziarnisty
1 łyżeczka cukier
2.50 l woda
100 gr mąka lubella puszysta tortowa
1 szt zalewa
2 szt karp świeży
5 szt ziele angielskie
5 szt liść laurowy
1 szt cebula
1 łyżka gorczyca
0.50 l ocet
Przygotowanie
1
Rybę należy oczyścić i pokroić w dzwonki.
2
Posolić i popieprzyć.
3
Obtoczyć w mące i usmażyć.
4
W międzyczasie należy wszystkie składniki na zalewę zagotować. Smak zalewy zależy od upodobań, jeżeli jest za kwaśna można dolać wody.
5
Sól i cukier do smaku.
6
W dużym słoiku układamy usmażone karpie i zalewamy gorącą zalewą.
7
Zakręcamy słoik i przechowujemy w zimnym miejscu.