Karp smazony w panierce
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Karp smazony w panierce](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976217539.jpeg&w=3840&q=75)
Karp to nie tylko tradycyjna potrawa świąteczna - można go jeść o każdej porze roku w najróżniejszych wydaniach. Nasza propozycja to przepis na chrupiącego, złocistego karpia w panierce z mąki tortowej i bułki tartej - prosty i smaczny klasyk na wigilię.
0
0 / 0
Karp to nie tylko tradycyjna potrawa świąteczna - można go jeść o każdej porze roku w najróżniejszych wydaniach. Nasza propozycja to przepis na chrupiącego, złocistego karpia w panierce z mąki tortowej i bułki tartej - prosty i smaczny klasyk na wigilię.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg karp świeży
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. cytryna
4 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
4 łyżka bułka tarta
5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
filety z karpia kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mieszamy mąkę z bułka tartą i obtaczamy kawałki ryby w takiej panierce.
Smażymy na złoty kolor.