Karp smazony w panierce
m7
Karp to nie tylko tradycyjna potrawa świąteczna - można go jeść o każdej porze roku w najróżniejszych wydaniach. Nasza propozycja to przepis na chrupiącego, złocistego karpia w panierce z mąki tortowej i bułki tartej - prosty i smaczny klasyk na wigilię.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
284
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Karp to nie tylko tradycyjna potrawa świąteczna - można go jeść o każdej porze roku w najróżniejszych wydaniach. Nasza propozycja to przepis na chrupiącego, złocistego karpia w panierce z mąki tortowej i bułki tartej - prosty i smaczny klasyk na wigilię.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg karp świeży
1 szczyp. sól, pieprz
1 szt. cytryna
4 łyżka mąka lubella puszysta tortowa
4 łyżka bułka tarta
5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
Przygotowanie
filety z karpia kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mieszamy mąkę z bułka tartą i obtaczamy kawałki ryby w takiej panierce.
Smażymy na złoty kolor.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
284
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.