Karp smazony w panierce

m7
Karp smazony w panierce

0

0 / 0

Karp to nie tylko tradycyjna potrawa świąteczna - można go jeść o każdej porze roku w najróżniejszych wydaniach. Nasza propozycja to przepis na chrupiącego, złocistego karpia w panierce z mąki tortowej i bułki tartej - prosty i smaczny klasyk na wigilię.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg karp świeży

1 szczyp. sól, pieprz

1 szt. cytryna

4 łyżka mąka lubella puszysta tortowa

4 łyżka bułka tarta

5 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

Przygotowanie


1

filety z karpia kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny.

2

Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mieszamy mąkę z bułka tartą i obtaczamy kawałki ryby w takiej panierce.

3

Smażymy na złoty kolor.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

284

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

17

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły