Karp smażony
Lubella
Smażony karp to klasyk, który idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat, ale może zachwycić również na co dzień. Jego delikatne mięso, chrupiąca skórka i subtelny, lekko słodkawy smak przypadną do gustu wszystkim miłośnikom ryb i tradycyjnych potraw. Doskonale komponuje się z ziemniakami, kapustą zasmażaną lub świeżą sałatką z ogórka i koperku. Warto podać go z plasterkiem cytryny oraz odrobiną koperku dla aromatycznego wykończenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
719
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smażony karp to klasyk, który idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat, ale może zachwycić również na co dzień. Jego delikatne mięso, chrupiąca skórka i subtelny, lekko słodkawy smak przypadną do gustu wszystkim miłośnikom ryb i tradycyjnych potraw. Doskonale komponuje się z ziemniakami, kapustą zasmażaną lub świeżą sałatką z ogórka i koperku. Warto podać go z plasterkiem cytryny oraz odrobiną koperku dla aromatycznego wykończenia.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
50 ml sok z cytryny
150 ml olej
1 łyżecz. sól
0.25 łyżecz. pieprz
100 g mąka puszysta tortowa lubella
1 szt. karp świeży
Przygotowanie
Karpia wypatroszyć, pokroić w dzwonki, umyć.
Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
Każdy kawałek karpia obtoczyć w mące i usmażyć na gorącej oliwie.
Po usmażeniu ułożyć kawałki ryby na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
719
kcal
Białka
56
gram
Węglowodany
17
gram
Tłuszcze
48
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.