Karp smażony

Lubella
Karp smażony

0

0 / 0

Smażony karp to klasyk, który idealnie wpasowuje się w świąteczny klimat, ale może zachwycić również na co dzień. Jego delikatne mięso, chrupiąca skórka i subtelny, lekko słodkawy smak przypadną do gustu wszystkim miłośnikom ryb i tradycyjnych potraw. Doskonale komponuje się z ziemniakami, kapustą zasmażaną lub świeżą sałatką z ogórka i koperku. Warto podać go z plasterkiem cytryny oraz odrobiną koperku dla aromatycznego wykończenia.

6

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

50 ml sok z cytryny

150 ml olej

1 łyżecz. sól

0.25 łyżecz. pieprz

100 g mąka puszysta tortowa lubella

1 szt. karp świeży

Przygotowanie


1

Karpia wypatroszyć, pokroić w dzwonki, umyć.

2

Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.

3

Każdy kawałek karpia obtoczyć w mące i usmażyć na gorącej oliwie.

4

Po usmażeniu ułożyć kawałki ryby na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

719

kcal

Białka

56

gram

Węglowodany

17

gram

Tłuszcze

48

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły