Karp pieczony z miodem i migdałami

EkspertOdKuchni
Karp pieczony z miodem i migdałami

0

0 / 0

Karp pieczony z miodem i migdałami to prosty sposób na eleganckie danie, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Delikatne mięso ryby w połączeniu z miodową glazurą i chrupiącymi migdałami to świetna propozycja dla osób, które szukają nowoczesnego podejścia do tradycyjnego karpia. Całość najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem ze szczypiorkiem, który przełamie słodycz pieczonej ryby.

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. filety z karpia bez skóry

3 łyżka miód

50 g migdały prażone

2 łyżka sok z cytryny

1 łyżecz. skórka z cytryny

30 g masło

1 łyżka olej roślinny

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. sól

200 g ryż

2 łyżka posiekany szczypiorek

Przygotowanie


1

Filety z karpia dokładnie opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.

2

Natrzyj solą, pieprzem i skórką cytrynową, a następnie odłóż na kilka minut, aby przeszły smakiem.

3

Na patelni rozgrzej masło i olej. Dodaj miód i podgrzewaj, mieszając, aż powstanie jednolita glazura.

4

Ułóż filety karpia w natłuszczonej formie do zapiekania. Posmaruj je przygotowaną mieszanką miodu i masła. Z wierzchu posyp posiekanymi migdałami.

5

Nagrzej piekarnik do 180°C.

6

Wstaw formę z karpiem i piecz około 20 minut, aż migdały się zarumienią, a ryba będzie soczysta i miękka.

7

W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

8

Ugotowany ryż rozłóż na talerzach, posypując posiekanym szczypiorkiem.

9

Upieczone filety karpia podawaj na ryżu, polewając powstałym w formie sosem z miodem i masłem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły