Karp pieczony z miodem i migdałami
EkspertOdKuchni
Karp pieczony z miodem i migdałami to prosty sposób na eleganckie danie, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Delikatne mięso ryby w połączeniu z miodową glazurą i chrupiącymi migdałami to świetna propozycja dla osób, które szukają nowoczesnego podejścia do tradycyjnego karpia. Całość najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem ze szczypiorkiem, który przełamie słodycz pieczonej ryby.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Karp pieczony z miodem i migdałami to prosty sposób na eleganckie danie, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Delikatne mięso ryby w połączeniu z miodową glazurą i chrupiącymi migdałami to świetna propozycja dla osób, które szukają nowoczesnego podejścia do tradycyjnego karpia. Całość najlepiej smakuje z ugotowanym ryżem ze szczypiorkiem, który przełamie słodycz pieczonej ryby.
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. filety z karpia bez skóry
3 łyżka miód
50 g migdały prażone
2 łyżka sok z cytryny
1 łyżecz. skórka z cytryny
30 g masło
1 łyżka olej roślinny
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
200 g ryż
2 łyżka posiekany szczypiorek
Przygotowanie
Filety z karpia dokładnie opłucz, osusz i skrop sokiem z cytryny.
Natrzyj solą, pieprzem i skórką cytrynową, a następnie odłóż na kilka minut, aby przeszły smakiem.
Na patelni rozgrzej masło i olej. Dodaj miód i podgrzewaj, mieszając, aż powstanie jednolita glazura.
Ułóż filety karpia w natłuszczonej formie do zapiekania. Posmaruj je przygotowaną mieszanką miodu i masła. Z wierzchu posyp posiekanymi migdałami.
Nagrzej piekarnik do 180°C.
Wstaw formę z karpiem i piecz około 20 minut, aż migdały się zarumienią, a ryba będzie soczysta i miękka.
W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowany ryż rozłóż na talerzach, posypując posiekanym szczypiorkiem.
Upieczone filety karpia podawaj na ryżu, polewając powstałym w formie sosem z miodem i masłem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.