Karp pieczony
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_1
![Karp pieczony](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977381316.jpeg&w=3840&q=75)
0
5 / 1
8
Składniki
90 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg tusza karpia
1 łyżka miód lipowy
1 łyżka miód gryczany
1 pęcz. rozmaryn
2 łyżka oliwa z orzechów włoskich
2 szt. sok z cytryny
3 łyżka bułka tarta
1 opak. tymbark jabłko wiśnia
Przygotowanie
1
Karpia dokładnie myjemy i usuwamy łuski.
2
Karpia nacieramy solą i rozmarynem, który chowamy w środek ryby.
3
Miód łączymy z oliwą, sokiem z cytryny dodając bułkę tartą.
4
Karpia przekładamy do brytfanki i smarujemy glazurą.
5
Pieczemy 30 minut pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6
Migdały siekamy a następnie posypujemy nimi rybę i pieczemy jeszcze 50 minut pod przykryciem aż orzechy staną się przypieczone.