Kärntner Nudel
Lubella
Kärntner Nudel to tradycyjne danie kuchni austriackiej, pochodzące z regionu Karyntii. To rodzaj pierogów wypełnionych zazwyczaj ziemniakami i twarogiem. Całość wzbogacona jest o świeżą miętę i roztopione masło na wierzchu. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
838
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kärntner Nudel to tradycyjne danie kuchni austriackiej, pochodzące z regionu Karyntii. To rodzaj pierogów wypełnionych zazwyczaj ziemniakami i twarogiem. Całość wzbogacona jest o świeżą miętę i roztopione masło na wierzchu. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Życzymy smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g mąka puszysta poznańska lubella
200 g ziemniaki
250 g twaróg
2 szt. cebula biała
2 łyżka woda
1 szt. jajko
1 szczyp. pieprz i sól
2 łyżka olej
1 pęcz. szczypiorek
1 szt. masło do smażenia
1 łyżka świeża mięta
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, robimy na środku dołek, wbijamy jedno jajko i dodajemy szczyptę soli.
Ciasto zagniatamy, dodając 2 łyżki oleju i przegotowaną, ciepłą wodę. Zagniatamy do momentu, aż uzyskamy gładkie, sprężyste ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 20 minut.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy ziemniaki na gładką masę. Możemy dodać również odrobinę masła. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę białą kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodając szczyptę soli.
Do ugniecionych ziemniaków dodajemy zmielony twaróg, podsmażoną cebulę, pokrojony drobno szczypiorek i świeżą miętę. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i wycinamy okręgi za pomocą szklanki.
Farsz kładziemy na wycięte ciasto i sklejamy boki, ugniatając ranty za pomocą widelca lub tworząc ozdobny, skręcony wzór.
Kärntner Nudel gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 1-2 minut.
Pierogi przed podaniem polewamy roztopionym masłem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
838
kcal
Białka
18
gram
Węglowodany
70
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.