Kärntner Nudel

Lubella
Kärntner Nudel

0

0 / 0

Kärntner Nudel to tradycyjne danie kuchni austriackiej, pochodzące z regionu Karyntii. To rodzaj pierogów wypełnionych zazwyczaj ziemniakami i twarogiem. Całość podawana jest ze świeżą natką pietruszki i roztopionym masłem na wierzchu. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Życzymy smacznego!

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

300 g mąka puszysta poznańska lubella

200 g ziemniaki

250 g twaróg

2 szt. cebula biała

2 łyżka woda

1 szt. jajko

1 szczyp. pieprz i sól

2 łyżka olej

1 pęcz. natka pietruszki

1 szt. masło do smażenia

Przygotowanie


1

Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, robimy na środku dołek, wbijamy jedno jajko i dodajemy szczyptę soli.

2

Ciasto zagniatamy, dodając 2 łyżki oleju i przegotowaną, ciepłą wodę. Zagniatamy do momentu, aż uzyskamy gładkie, sprężyste ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 20 minut.

3

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy ziemniaki na gładką masę. Możemy dodać również odrobinę masła. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

4

Cebulę białą kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodając szczyptę soli.

5

Do ugniecionych ziemniaków dodajemy zmielony twaróg, podsmażoną cebulę i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.

6

Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i wycinamy okręgi za pomocą szklanki.

7

Farsz kładziemy na wycięte ciasto i sklejamy boki, ugniatając ranty za pomocą widelca.

8

Kärntner Nudel gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 1-2 minut.

9

Pierogi przed podaniem polewamy roztopionym masłem i posypujemy natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły