Kärntner Nudel
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1709025555625.png&w=3840&q=75)
Lubella
![Kärntner Nudel](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1707728546522.jpg&w=3840&q=75)
Kärntner Nudel to tradycyjne danie kuchni austriackiej, pochodzące z regionu Karyntii. To rodzaj pierogów wypełnionych zazwyczaj ziemniakami i twarogiem. Całość podawana jest ze świeżą natką pietruszki i roztopionym masłem na wierzchu. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Kärntner Nudel to tradycyjne danie kuchni austriackiej, pochodzące z regionu Karyntii. To rodzaj pierogów wypełnionych zazwyczaj ziemniakami i twarogiem. Całość podawana jest ze świeżą natką pietruszki i roztopionym masłem na wierzchu. To świetny wybór na obiad dla całej rodziny. Życzymy smacznego!
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 g mąka puszysta poznańska lubella
200 g ziemniaki
250 g twaróg
2 szt. cebula biała
2 łyżka woda
1 szt. jajko
1 szczyp. pieprz i sól
2 łyżka olej
1 pęcz. natka pietruszki
1 szt. masło do smażenia
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, robimy na środku dołek, wbijamy jedno jajko i dodajemy szczyptę soli.
Ciasto zagniatamy, dodając 2 łyżki oleju i przegotowaną, ciepłą wodę. Zagniatamy do momentu, aż uzyskamy gładkie, sprężyste ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 20 minut.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ugniatamy ziemniaki na gładką masę. Możemy dodać również odrobinę masła. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Cebulę białą kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodając szczyptę soli.
Do ugniecionych ziemniaków dodajemy zmielony twaróg, podsmażoną cebulę i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy i wycinamy okręgi za pomocą szklanki.
Farsz kładziemy na wycięte ciasto i sklejamy boki, ugniatając ranty za pomocą widelca.
Kärntner Nudel gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jeszcze przez około 1-2 minut.
Pierogi przed podaniem polewamy roztopionym masłem i posypujemy natką pietruszki.