Karnawałowe róże

m7
Karnawałowe róże

1

0 / 0

Róże nie tylko na karnawał. W moim domu przygotowywane są od lat wraz z faworkami.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 łyżeczka proszek do pieczenia

3 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka śmietana

1 łyżka spirytus

2 łyżka cukier waniliowy

20 dek. lubella mąka puszysta uniwersalna

10 dek. cukier puder

10 dek. marmolada

Przygotowanie


1

Z mąki pszennej, żółtek jaj, szczypty soli, kwaśnej śmietany 30 % i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto.

2

Nabić w nie powietrze uderzając wałkiem kuchennym.

3

Następnie ciasto rozwałkować, wycinać z niego szklanką, szklaneczką do soków i kieliszkiem kółka, delikatnie je ponacinać na brzegach.

4

Nakładać jedno kółko na drugie, od największego do najmniejszego, po czym docisnąć je do siebie na środku kciukiem.

5

Smażyć na rozgrzanym, głębokim smalcu.

6

Róże po osączeniu z tłuszczu posypać delikatnie cukrem pudrem, a w zagłębienie od dociśnięcia wkładać po odrobinie marmolady.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły