1

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Łyżki
śmietana
1 Łyżka
spirytus
2 Łyżki
CUKIER WANILIOWY
20 Dekagramów
mąka
10 Dekagramów
cukier puder
10 Dekagramów
Marmolada
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z mąki pszennej, żółtek jaj, szczypty soli, kwaśnej śmietany 30 % i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto.
  2. Nabić w nie powietrze uderzając wałkiem kuchennym.
  3. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać z niego szklanką, szklaneczką do soków i kieliszkiem kółka, delikatnie je ponacinać na brzegach.
  4. Nakładać jedno kółko na drugie, od największego do najmniejszego, po czym docisnąć je do siebie na środku kciukiem.
  5. Smażyć na rozgrzanym, głębokim smalcu.
  6. Róże po osączeniu z tłuszczu posypać delikatnie cukrem pudrem, a w zagłębienie od dociśnięcia wkładać po odrobinie marmolady.

Opis

Róże nie tylko na karnawał. W moim domu przygotowywane są od lat wraz z faworkami.

Podobne przepisy

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz.

Gwiazdkowy torcik

Łatwy Ponad 3 godz.

Mazurek

Łatwy Do 1 godz.

Mazurek kakaowo migdałowy

Trudny Do 3 godz.

Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami

Średni Do 1,5 godz.

Pączki migdałowe

Średni Do 3 godz.

Pełnoziarnista babka z gruszką, jabłkami i lukrem malinowym

Łatwy Do 1 godz.

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!