Karnawałowe róże
m7
Róże nie tylko na karnawał. W moim domu przygotowywane są od lat wraz z faworkami.
1
0 / 0
Róże nie tylko na karnawał. W moim domu przygotowywane są od lat wraz z faworkami.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
30 porcji
Składniki
1 łyżecz. proszek do pieczenia
3 szt. żółtko jaja kurzego
3 łyżka śmietana
1 łyżka spirytus
2 łyżka cukier waniliowy
20 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna
10 dag. cukier puder
10 dag. marmolada
Przygotowanie
Z mąki pszennej, żółtek jaj, szczypty soli, kwaśnej śmietany 30 % i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto.
Nabić w nie powietrze uderzając wałkiem kuchennym.
Następnie ciasto rozwałkować, wycinać z niego szklanką, szklaneczką do soków i kieliszkiem kółka, delikatnie je ponacinać na brzegach.
Nakładać jedno kółko na drugie, od największego do najmniejszego, po czym docisnąć je do siebie na środku kciukiem.
Smażyć na rozgrzanym, głębokim smalcu.
Róże po osączeniu z tłuszczu posypać delikatnie cukrem pudrem, a w zagłębienie od dociśnięcia wkładać po odrobinie marmolady.