Karnawałowe róże

m7
Karnawałowe róże

Średnia 0 / 0

Oceń!

Róże nie tylko na karnawał. W moim domu przygotowywane są od lat wraz z faworkami.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


30 porcji

Składniki

1 łyżecz. proszek do pieczenia

3 szt. żółtko jaja kurzego

3 łyżka śmietana

1 łyżka spirytus

2 łyżka cukier waniliowy

20 dag. lubella mąka puszysta uniwersalna

10 dag. cukier puder

10 dag. marmolada

Przygotowanie


Z mąki pszennej, żółtek jaj, szczypty soli, kwaśnej śmietany 30 % i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto.

Nabić w nie powietrze uderzając wałkiem kuchennym.

Następnie ciasto rozwałkować, wycinać z niego szklanką, szklaneczką do soków i kieliszkiem kółka, delikatnie je ponacinać na brzegach.

Nakładać jedno kółko na drugie, od największego do najmniejszego, po czym docisnąć je do siebie na środku kciukiem.

Smażyć na rozgrzanym, głębokim smalcu.

Róże po osączeniu z tłuszczu posypać delikatnie cukrem pudrem, a w zagłębienie od dociśnięcia wkładać po odrobinie marmolady.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

60

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły