Example thumb
1

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Łyżki
śmietana
1 Łyżka
spirytus
2 Łyżki
CUKIER WANILIOWY
20 Dekagramów
mąka
10 Dekagramów
cukier puder
10 Dekagramów
Marmolada
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Z mąki pszennej, żółtek jaj, szczypty soli, kwaśnej śmietany 30 % i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto.
  2. Nabić w nie powietrze uderzając wałkiem kuchennym.
  3. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać z niego szklanką, szklaneczką do soków i kieliszkiem kółka, delikatnie je ponacinać na brzegach.
  4. Nakładać jedno kółko na drugie, od największego do najmniejszego, po czym docisnąć je do siebie na środku kciukiem.
  5. Smażyć na rozgrzanym, głębokim smalcu.
  6. Róże po osączeniu z tłuszczu posypać delikatnie cukrem pudrem, a w zagłębienie od dociśnięcia wkładać po odrobinie marmolady.

Opis

Róże nie tylko na karnawał. W moim domu przygotowywane są od lat wraz z faworkami.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!