1

Składniki

1 Łyżeczka
PROSZEK DO PIECZENIA
3 Sztuki
żółtko jaja kurzego
3 Łyżki
śmietana
1 Łyżka
spirytus
2 Łyżki
CUKIER WANILIOWY
20 Dekagramów
mąka
10 Dekagramów
cukier puder
10 Dekagramów
Marmolada
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Z mąki pszennej, żółtek jaj, szczypty soli, kwaśnej śmietany 30 % i proszku do pieczenia zagnieść szybko jednolite ciasto.
  2. Nabić w nie powietrze uderzając wałkiem kuchennym.
  3. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać z niego szklanką, szklaneczką do soków i kieliszkiem kółka, delikatnie je ponacinać na brzegach.
  4. Nakładać jedno kółko na drugie, od największego do najmniejszego, po czym docisnąć je do siebie na środku kciukiem.
  5. Smażyć na rozgrzanym, głębokim smalcu.
  6. Róże po osączeniu z tłuszczu posypać delikatnie cukrem pudrem, a w zagłębienie od dociśnięcia wkładać po odrobinie marmolady.

Opis

Róże nie tylko na karnawał. W moim domu przygotowywane są od lat wraz z faworkami.

Podobne przepisy

Chrusty

Przepis
Średni Do 1 godz
Chrusty

Faworki

Przepis
Średni Do 1 godz
Faworki

Orzeszki

Przepis
Średni Do 1 godz
Orzeszki

Pączki

Przepis
Średni Do 1 godz
Pączki

Pączki z marmoladą

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z marmoladą

Faworki

Przepis
Średni Do 1 godz
Faworki

Faworki

Przepis
Łatwy Do 40 min
Faworki

Faworki

Przepis
Średni Do 1 godz
Faworki

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!