Karmelowe owoce na czekoladowych świdrach
lubella
Kto powiedział, że obiad musi być wytrawny? Karmelowe owoce na czekoladowych świdrach to świetna propozycja na słodkie danie główne. Do jego przygotowania niezbędne będą, takie składniki jak: rabarbar, truskawki, jabłka, syrop klonowy, cynamon, śmietana 12%, mięta oraz makaron świderki z czekoladą.
1
0 / 0
Kto powiedział, że obiad musi być wytrawny? Karmelowe owoce na czekoladowych świdrach to świetna propozycja na słodkie danie główne. Do jego przygotowania niezbędne będą, takie składniki jak: rabarbar, truskawki, jabłka, syrop klonowy, cynamon, śmietana 12%, mięta oraz makaron świderki z czekoladą.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella mini świderki z czekoladą
2 łod. rabarbar
500 g truskawki
2 szt. jabłka
1 łyżka miód
1 łyżka syrop klonowy
0.50 szt. cytryna
1 łyżeczka cynamon
4 łyżka śmietana 12%
0.50 pęcz. mięta
Przygotowanie
Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
. Rabarbar oczyszczamy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i dzielimy na cząstki. Truskawki oczyszczamy z szypułek i przekrawamy na pół.
Na dużej patelni przez chwilę podgrzewamy miód i syrop klonowy.
Dodajemy rabarbar, a po chwili jabłka. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny i cynamonem.
Makaron rozkładamy do misek.
Przekładamy na niego karmelizowane owoce i truskawki, po czym całość dekorujemy łyżką śmietany oraz świeżą miętą. Dodatkowo możemy posypać cynamonem i dosłodzić miodem według uznania.