Karmelowe owoce na czekoladowych świdrach
lubella
1
0 / 0
Kto powiedział, że obiad musi być wytrawny? Karmelowe owoce na czekoladowych świdrach to świetna propozycja na słodkie danie główne. Do jego przygotowania niezbędne będą, takie składniki jak: rabarbar, truskawki, jabłka, syrop klonowy, cynamon, śmietana 12%, mięta oraz makaron świderki z czekoladą.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella mini świderki z czekoladą
2 łod. rabarbar
500 g truskawki
2 szt. jabłka
1 łyżka miód
1 łyżka syrop klonowy
0.50 szt. cytryna
1 łyżeczka cynamon
4 łyżka śmietana 12%
0.50 pęcz. mięta
Przygotowanie
Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
. Rabarbar oczyszczamy i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i dzielimy na cząstki. Truskawki oczyszczamy z szypułek i przekrawamy na pół.
Na dużej patelni przez chwilę podgrzewamy miód i syrop klonowy.
Dodajemy rabarbar, a po chwili jabłka. Doprawiamy odrobiną soku z cytryny i cynamonem.
Makaron rozkładamy do misek.
Przekładamy na niego karmelizowane owoce i truskawki, po czym całość dekorujemy łyżką śmietany oraz świeżą miętą. Dodatkowo możemy posypać cynamonem i dosłodzić miodem według uznania.