Karmelowe ciasto
m7
Bardzo słodkie ciasto na różne okazje. Wystarczy kilka chwil, aby cieszyć się smakiem miękkiego biszkoptu z masą karmelową i polewą czekoladową.
0
0 / 0
Bardzo słodkie ciasto na różne okazje. Wystarczy kilka chwil, aby cieszyć się smakiem miękkiego biszkoptu z masą karmelową i polewą czekoladową.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
1 szkl. herbata zwykła
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka ziemniaczana
6 szt. jaja kurze całe
40 szt. herbatniki
1 szt. mleko skondensowane
4 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka cukier
1 łyżka proszek do pieczenia
5 łyżka wódka
12.50 dek. masło
25 dek. masło roślinne
Przygotowanie
Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać.
Dodawać po łyżce piany z białek i mieszać delikatnie do uzyskania jednolitej masy.
Masę przelać do wyłożonej pergaminem, dużej, prostokątnej blaszki i piec przez około 35 minut w temp. 180 stopni. Ciasto ostudzić. Mleko skondensowane słodzone włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby cała puszka była zakryta.
Gotować przez około 2,5 godziny. Następnie wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i ciągle miksując dodawać porcjami ugotowane mleko skondensowane.
Masę wyłożyć na biszkopt. Na masie układać herbatniki namaczane w herbacie wymieszanej z wódką.
Z 1/2 kostki masła, cukru i kakao przygotować polewę. Polewą polać herbatniki ułożone na masie.
Odstawić do zastygnięcia.