Karmelowe ciasto

Kakao DecoMorreno
Karmelowe ciasto

0

0 / 0

Karmelowe ciasto to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Jest puszyste, kremowe i wyjątkowo smaczne. Połączenie miękkiego biszkoptu z masą karmelową, polewą czekoladową i orzechami to idealny wybór na wiele okazji – od rodzinnych spotkań, przez święta, aż po codzienny poczęstunek do kawy i herbaty. Życzymy smacznego!

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


25 porcji

Składniki

1 szkl. herbata zwykła

1 szkl. cukier

1 szkl. mąka ziemniaczana

6 szt. jaja kurze całe

40 szt. herbatniki

1 szt. mleko skondensowane

4 łyżka kakao decomorreno

4 łyżka cukier

1 łyżka proszek do pieczenia

5 łyżka wódka

12.50 dag. masło

25 dag. masło roślinne

50 g orzechy włoskie posiekane

Przygotowanie


1

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać.

2

Dodawać po łyżce piany z białek i mieszać delikatnie, aż do uzyskania jednolitej masy.

3

Masę przelać do wyłożonej pergaminem, dużej, prostokątnej blaszki i piec przez około 35 minut w 180°C. Ciasto ostudzić. Mleko skondensowane słodzone włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby cała puszka była zakryta.

4

Gotować przez około 2,5 godziny. Następnie wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i ciągle miksując dodawać porcjami ugotowane mleko skondensowane.

5

Masę wyłożyć na biszkopt. Na masie układać herbatniki namaczane w herbacie wymieszanej z wódką.

6

Z 1/2 kostki masła, cukru i kakao przygotować polewę. Polewą polać herbatniki ułożone na masie.

7

Odstawić do zastygnięcia.

8

Wierzch ciasta posypać posiekanymi orzechami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły