Karmelowe ciasto
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1705395704029.png&w=3840&q=75)
Kakao DecoMorreno
![Karmelowe ciasto](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1720162453927.jpg&w=3840&q=75)
Karmelowe ciasto to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Jest puszyste, kremowe i wyjątkowo smaczne. Połączenie miękkiego biszkoptu z masą karmelową, polewą czekoladową i orzechami to idealny wybór na wiele okazji – od rodzinnych spotkań, przez święta, aż po codzienny poczęstunek do kawy i herbaty. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Karmelowe ciasto to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Jest puszyste, kremowe i wyjątkowo smaczne. Połączenie miękkiego biszkoptu z masą karmelową, polewą czekoladową i orzechami to idealny wybór na wiele okazji – od rodzinnych spotkań, przez święta, aż po codzienny poczęstunek do kawy i herbaty. Życzymy smacznego!
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
25 porcji
Składniki
1 szkl. herbata zwykła
1 szkl. cukier
1 szkl. mąka ziemniaczana
6 szt. jaja kurze całe
40 szt. herbatniki
1 szt. mleko skondensowane
4 łyżka kakao decomorreno
4 łyżka cukier
1 łyżka proszek do pieczenia
5 łyżka wódka
12.50 dag. masło
25 dag. masło roślinne
50 g orzechy włoskie posiekane
Przygotowanie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać.
Dodawać po łyżce piany z białek i mieszać delikatnie, aż do uzyskania jednolitej masy.
Masę przelać do wyłożonej pergaminem, dużej, prostokątnej blaszki i piec przez około 35 minut w 180°C. Ciasto ostudzić. Mleko skondensowane słodzone włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby cała puszka była zakryta.
Gotować przez około 2,5 godziny. Następnie wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i ciągle miksując dodawać porcjami ugotowane mleko skondensowane.
Masę wyłożyć na biszkopt. Na masie układać herbatniki namaczane w herbacie wymieszanej z wódką.
Z 1/2 kostki masła, cukru i kakao przygotować polewę. Polewą polać herbatniki ułożone na masie.
Odstawić do zastygnięcia.
Wierzch ciasta posypać posiekanymi orzechami.