0

Składniki

1 Szklanka
Herbata zwykła
1 Szklanka
cukier
1 Szklanka
mąka ziemniaczana
6 Sztuk
jaja kurze całe
40 Sztuk
herbatniki
1 Sztuka
Mleko skondensowane
4 Łyżki
kakao
4 Łyżki
cukier
1 Łyżka
PROSZEK DO PIECZENIA
5 Łyżek
wódka
12.5 Dekagrama
masło
25 Dekagramów
masło roślinne zwykłe kostka
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać.
  2. Dodawać po łyżce piany z białek i mieszać delikatnie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Masę przelać do wyłożonej pergaminem, dużej, prostokątnej blaszki i piec przez około 35 minut w temp. 180 stopni. Ciasto ostudzić. Mleko skondensowane słodzone włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby cała puszka była zakryta.
  4. Gotować przez około 2,5 godziny. Następnie wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i ciągle miksując dodawać porcjami ugotowane mleko skondensowane.
  5. Masę wyłożyć na biszkopt. Na masie układać herbatniki namaczane w herbacie wymieszanej z wódką.
  6. Z 1/2 kostki masła, cukru i kakao przygotować polewę. Polewą polać herbatniki ułożone na masie.
  7. Odstawić do zastygnięcia.

Opis

Bardzo słodkie ciasto na różne okazje.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!