Karmelizowane pierogi z owocami podane w budyniu

AnetaGwiner
Karmelizowane pierogi z owocami podane w budyniu

0

0 / 0

Jeżeli szukasz tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu, koniecznie spróbuj karmelizowanych pierogów w budyniu! To niebanalna propozycja dla wszystkich miłośników nowych smaków i połączeń kulinarnych. Miękkie pierożki z owocami, skąpane w karmelizowanym budyniu to świetne rozwiązanie na deser dla całej rodziny, jak i osłodzenie wyjątkowych momentów. Smacznego!

8

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

500 g mąka lubella puszysta poznańska

1 szt. jajko

1 szkl. gorąca woda

300 g owoce

1 łyżka cukier

70 g budyń śmietankowy

6 łyżeczka cukier

1 l mleko

Przygotowanie


1

Przygotowujemy pierogi. Mąkę wysypać na stolnicę. Utworzyć w środku dołek i wlać wodę. Wymieszać delikatnie zgarniając mąkę do środka. Gdy z mąki z wodą powstanie tzw. klajster dodajemy odrobinę mąki i jajko. Ugniatamy do momentu aż ciasto nie uzyska odpowiedniej konsystencji.

2

Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 3-4 mm. Wycinamy okręgi. Posypujemy każdy okrąg cukrem i dodajemy mrożone owoce. Sklejamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy pierogi wypłyną czekamy jeszcze 2-3 minuty. Przelewamy zimną wodą.

3

Przygotowujemy budyń. Opakowanie budyniu rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Jak woda będzie się gotowała dodajemy rozpuszczony budyń. Mieszamy gotując przez ok. pół minuty.

4

Budyń przelewamy do kokilek. Układamy pierogi w budyniu. Posypujemy odrobiną cukru. Karmelizujemy palnikiem gazowym. Podajemy ze świeżą miętą.

Kategorie


Alergeny


Mleko

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły