Karmelizowane pierogi z owocami podane w budyniu
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
AnetaGwiner
![Karmelizowane pierogi z owocami podane w budyniu](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975823058.jpeg&w=3840&q=75)
Jeżeli szukasz tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu, koniecznie spróbuj karmelizowanych pierogów w budyniu! To niebanalna propozycja dla wszystkich miłośników nowych smaków i połączeń kulinarnych. Miękkie pierożki z owocami, skąpane w karmelizowanym budyniu to świetne rozwiązanie na deser dla całej rodziny, jak i osłodzenie wyjątkowych momentów. Smacznego!
0
0 / 0
Jeżeli szukasz tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu, koniecznie spróbuj karmelizowanych pierogów w budyniu! To niebanalna propozycja dla wszystkich miłośników nowych smaków i połączeń kulinarnych. Miękkie pierożki z owocami, skąpane w karmelizowanym budyniu to świetne rozwiązanie na deser dla całej rodziny, jak i osłodzenie wyjątkowych momentów. Smacznego!
8
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
500 g mąka lubella puszysta poznańska
1 szt. jajko
1 szkl. gorąca woda
300 g owoce
1 łyżka cukier
70 g budyń śmietankowy
6 łyżecz. cukier
1 l mleko
Przygotowanie
Przygotowujemy pierogi. Mąkę wysypać na stolnicę. Utworzyć w środku dołek i wlać wodę. Wymieszać delikatnie zgarniając mąkę do środka. Gdy z mąki z wodą powstanie tzw. klajster dodajemy odrobinę mąki i jajko. Ugniatamy do momentu aż ciasto nie uzyska odpowiedniej konsystencji.
Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 3-4 mm. Wycinamy okręgi. Posypujemy każdy okrąg cukrem i dodajemy mrożone owoce. Sklejamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy pierogi wypłyną czekamy jeszcze 2-3 minuty. Przelewamy zimną wodą.
Przygotowujemy budyń. Opakowanie budyniu rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Jak woda będzie się gotowała dodajemy rozpuszczony budyń. Mieszamy gotując przez ok. pół minuty.
Budyń przelewamy do kokilek. Układamy pierogi w budyniu. Posypujemy odrobiną cukru. Karmelizujemy palnikiem gazowym. Podajemy ze świeżą miętą.