0

Składniki

PIEROGI

500 Gramów
1 Sztuka
jajko
1 Szklanka
Gorąca woda

NADZIENIE

300 Gramów
Owoce
1 Łyżka
cukier

POZOSTAŁE

70 Gramów
budyń śmietankowy
6 Łyżeczek
cukier
1 Litr
mleko
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy pierogi. Mąkę wysypać na stolnicę. Utworzyć w środku dołek i wlać wodę. Wymieszać delikatnie zgarniając mąkę do środka. Gdy z mąki z wodą powstanie tzw. klajster dodajemy odrobinę mąki i jajko. Ugniatamy do momentu aż ciasto nie uzyska odpowiedniej konsystencji.
  2. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 3-4 mm. Wycinamy okręgi. Posypujemy każdy okrąg cukrem i dodajemy mrożone owoce. Sklejamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy pierogi wypłyną czekamy jeszcze 2-3 minuty. Przelewamy zimną wodą.
  3. Przygotowujemy budyń. Opakowanie budyniu rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Jak woda będzie się gotowała dodajemy rozpuszczony budyń. Mieszamy gotując przez ok. pół minuty.
  4. Budyń przelewamy do kokilek. Układamy pierogi w budyniu. Posypujemy odrobiną cukru. Karmelizujemy palnikiem gazowym. Podajemy ze świeżą miętą.

Opis

Skarmelizowane pierogi z owocami podane z budyniem

Podobne przepisy

Pączki z budyniem

Przepis
Trudny Do 3 godz
Pączki z budyniem

Tort makowy z pomarańczą

Przepis
Średni Do 1,5 godz
Tort makowy z pomarańczą

Pączki serowe

Przepis
Średni Do 40 min
Pączki serowe

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Kakaowe Pancakes

Przepis
Łatwy Do 15 min
Kakaowe Pancakes

Mini Pączki kakaowe

Przepis
Średni Do 1 godz
Mini Pączki kakaowe

Naleśniki z musem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Naleśniki z musem malinowym

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!