0

Składniki

PIEROGI

500 Gramów
1 Sztuka
jajko
1 Szklanka
Gorąca woda

NADZIENIE

300 Gramów
Owoce
1 Łyżka
cukier

POZOSTAŁE

70 Gramów
budyń śmietankowy
6 Łyżeczek
cukier
1 Litr
mleko
Alergeny
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Przygotowujemy pierogi. Mąkę wysypać na stolnicę. Utworzyć w środku dołek i wlać wodę. Wymieszać delikatnie zgarniając mąkę do środka. Gdy z mąki z wodą powstanie tzw. klajster dodajemy odrobinę mąki i jajko. Ugniatamy do momentu aż ciasto nie uzyska odpowiedniej konsystencji.
  2. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 3-4 mm. Wycinamy okręgi. Posypujemy każdy okrąg cukrem i dodajemy mrożone owoce. Sklejamy pierogi i gotujemy w osolonym wrzątku. Kiedy pierogi wypłyną czekamy jeszcze 2-3 minuty. Przelewamy zimną wodą.
  3. Przygotowujemy budyń. Opakowanie budyniu rozpuszczamy w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Jak woda będzie się gotowała dodajemy rozpuszczony budyń. Mieszamy gotując przez ok. pół minuty.
  4. Budyń przelewamy do kokilek. Układamy pierogi w budyniu. Posypujemy odrobiną cukru. Karmelizujemy palnikiem gazowym. Podajemy ze świeżą miętą.

Opis

Skarmelizowane pierogi z owocami podane z budyniem

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto drożdżowe z sosem malinowym

Ciasto z sercem

Przepis
Łatwy Do 3 godz
Ciasto z sercem

Fale Dunaju z owocami

Przepis
Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Kakaowe Pancakes

Przepis
Łatwy Do 15 min
Kakaowe Pancakes

Mini Pączki kakaowe

Przepis
Średni Do 1 godz
Mini Pączki kakaowe

Naleśniki z musem malinowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Naleśniki z musem malinowym

Naleśniki z pomarańczami i sosem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z pomarańczami i sosem

Piernik

Przepis
Średni Do 1 godz
Piernik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem
Artykuł

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!