Karmelizowane gruszki z kremem z gorgonzoli

EkspertOdKuchni
Karmelizowane gruszki z kremem z gorgonzoli

0

0 / 0

Karmelizowane gruszki z kremem z gorgonzoli to elegancka i niezwykle aromatyczna przekąska, która łączy w sobie słodycz owoców z intensywnym, kremowym smakiem włoskiego sera pleśniowego. Idealnie sprawdzi na romantyczną kolację, świąteczne przyjęcie lub jako wykwintna przystawka do kieliszka białego wina. Zasmakuje miłośnikom nietuzinkowych zestawień i fanom serów z charakterem. Podawaj na ciepło — danie doskonale smakuje zarówno solo, jak i z chrupiącą bagietką.

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. gruszki

2 łyżka masło

2 łyżka cukier brązowy

1 szczyp. sól

0.50 łyżecz. sok z cytryny

100 g gorgonzola

100 ml śmietanka 30%

1 szczyp. pieprz

2 łyżka pestki dyni

1 łodyga świeży rozmaryn

Przygotowanie


1

W rondelku podgrzej śmietankę, dodaj gorgonzolę i mieszaj, aż się rozpuści. Zmiksuj dla gładkiej konsystencji. Dopraw pieprzem i odstaw.

2

Obierz gruszki, przekrój na połówki lub ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny.

3

Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i szczyptę soli. Włóż gruszki i smaż po kilka minut z każdej strony, aż się złocą i zmiękną.

4

Pestki dyni upraż na suchej patelni, aż zaczną pękać. Rozmaryn drobniutko posiekaj.

5

Na talerzu rozsmaruj mus z gorgonzoli, ułóż na nim gruszki, posyp pestkami dyni i rozmarynem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły