Karmelizowana dynia z ubitą fetą

EkspertOdKuchni

Karmelizowana dynia z ubitą fetą to szybka i efektowna przekąska, która zaskakuje połączeniem słodkiego i słonego smaku. Kawałki dyni pieczone z miodem i przyprawami nabierają głębokiego, karmelowego aromatu, a lekko ubita feta dodaje daniu kremowości i wyrazistości. To świetna opcja na przystawkę na spotkanie ze znajomymi, dodatek do kolacji albo oryginalną przekąskę na jesienny wieczór. Sprawdzi się też jako lekki lunch – wtedy można ją podać z chrupiącym pieczywem. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Karmelizowana dynia z ubitą fetą to szybka i efektowna przekąska, która zaskakuje połączeniem słodkiego i słonego smaku. Kawałki dyni pieczone z miodem i przyprawami nabierają głębokiego, karmelowego aromatu, a lekko ubita feta dodaje daniu kremowości i wyrazistości. To świetna opcja na przystawkę na spotkanie ze znajomymi, dodatek do kolacji albo oryginalną przekąskę na jesienny wieczór. Sprawdzi się też jako lekki lunch – wtedy można ją podać z chrupiącym pieczywem. Smacznego!
10
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 g dynia hokkaido
2 łyżka miód
1.50 łyżka sos sojowy
150 g ser feta
1 szt. ząbek czosnku
1 łyżecz. tahini
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 łyżka olej chili z czosnkiem
2 łyżka pestki dyni
2 łyżka posiekany szczypiorek
Przygotowanie
Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Włóż do airfryera i piecz ok. 15 minut w 190°C, aż będzie miękka i lekko przyrumieniona. Możesz również wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C (góra–dół) i piec przez ok. 20-25 minut.
Na patelni podgrzej miód, dodaj sos sojowy i wymieszaj, aż stworzy się gęsta glazura. Wrzuć upieczoną dynię i obtocz w sosie.
W blenderze zmiksuj fetę z czosnkiem, tahini i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
Na talerz wyłóż ubijaną fetę, na wierzch ułóż glazurowaną dynię.
Skrop olejem chili z czosnkiem, posyp pestkami dyni i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.