Karmelizowana dynia z ubitą fetą

EkspertOdKuchni
Karmelizowana dynia z ubitą fetą

0

0 / 0

Karmelizowana dynia z ubitą fetą to szybka i efektowna przekąska, która zaskakuje połączeniem słodkiego i słonego smaku. Kawałki dyni pieczone z miodem i przyprawami nabierają głębokiego, karmelowego aromatu, a lekko ubita feta dodaje daniu kremowości i wyrazistości. To świetna opcja na przystawkę na spotkanie ze znajomymi, dodatek do kolacji albo oryginalną przekąskę na jesienny wieczór. Sprawdzi się też jako lekki lunch – wtedy można ją podać z chrupiącym pieczywem. Smacznego!

10

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 g dynia hokkaido

2 łyżka miód

1.50 łyżka sos sojowy

150 g ser feta

1 szt. ząbek czosnku

1 łyżecz. tahini

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka olej chili z czosnkiem

2 łyżka pestki dyni

2 łyżka posiekany szczypiorek

Przygotowanie


1

Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Włóż do airfryera i piecz ok. 15 minut w 190°C, aż będzie miękka i lekko przyrumieniona. Możesz również wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C (góra–dół) i piec przez ok. 20-25 minut.

2

Na patelni podgrzej miód, dodaj sos sojowy i wymieszaj, aż stworzy się gęsta glazura. Wrzuć upieczoną dynię i obtocz w sosie.

3

W blenderze zmiksuj fetę z czosnkiem, tahini i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.

4

Na talerz wyłóż ubijaną fetę, na wierzch ułóż glazurowaną dynię.

5

Skrop olejem chili z czosnkiem, posyp pestkami dyni i szczypiorkiem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły