Karkówkowe roladki
m7
karkówka w innej wersji
Wartości odżywcze na porcję
Energia
264
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
karkówka w innej wersji
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 śmietana 18%
4 szczyp. sól, pieprz
1.50 l woda
50 g lubella mąka puszysta uniwersalna
4 szt. wieprzowina karkówka
1 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. cebula czerwona
4 szt. boczek wędzony
2 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
2 szt. grzyby suszone
4 łyżka olej
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 szt. cebula
Przygotowanie
Plastry karkówki umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Na każdy płat mięsa położyć po kawałku boczku, cebuli i ogórka, zwinąć w roladę i spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć obtoczone w mące rolady.
Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i chwilę podsmażać do zrumienienia się cebuli.
Rolady podlać wodą, dodać namoczone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Dusić dalsze 20 minut.
Gdy mięso jest miękkie zagęścić sos śmietaną rozrobioną z mąką i zagotować sos.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
264
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.