Karjalanpaisti – karelski gulasz mięsny
EkspertOdKuchni
Karjalanpaisti, czyli karelski gulasz mięsny, to klasyczne danie kuchni fińskiej, które zachwyca prostotą i głębią smaku. Jest aromatyczny, rozgrzewający, sycący i idealnie sprawdzi się w chłodne dni – z pewnością zasmakuje miłośnikom mięsnych, domowych dań. To pyszne połączenie duszonej wieprzowiny i wołowiny wraz z aromatycznymi warzywami i przyprawami, które można serwować z ziemniakami lub tradycyjnym fińskim chlebem żytnim, który doskonale wchłania sos. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Karjalanpaisti, czyli karelski gulasz mięsny, to klasyczne danie kuchni fińskiej, które zachwyca prostotą i głębią smaku. Jest aromatyczny, rozgrzewający, sycący i idealnie sprawdzi się w chłodne dni – z pewnością zasmakuje miłośnikom mięsnych, domowych dań. To pyszne połączenie duszonej wieprzowiny i wołowiny wraz z aromatycznymi warzywami i przyprawami, które można serwować z ziemniakami lub tradycyjnym fińskim chlebem żytnim, który doskonale wchłania sos. Smacznego!
10
Składniki
270 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g karkówka wołowa
500 g łopatka wieprzowa
2 szt. cebula biała
2 szt. marchewka
4 szt. ząbki czosnku
500 ml bulion mięsny
2 szt. liść laurowy
4 szt. ziele angielskie
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Wołowiną i wieprzowinę oczyszczamy, a następnie kroimy na około 5-centymetrowe kawałki i solimy.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso.
Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew w grubsze plasterki. Czosnek drobno siekamy.
W dużym naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy mięso i warzywa.
Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy bulionem mięsnym.
Piekarnik rozgrzewamy na 140°C.
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 4 godziny, aby mięso było miękkie i soczyste.
Karelski gulasz mięsny podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.