Karjalanpaisti – karelski gulasz mięsny

EkspertOdKuchni
Karjalanpaisti – karelski gulasz mięsny

0

0 / 0

Karjalanpaisti, czyli karelski gulasz mięsny, to klasyczne danie kuchni fińskiej, które zachwyca prostotą i głębią smaku. Jest aromatyczny, rozgrzewający, sycący i idealnie sprawdzi się w chłodne dni – z pewnością zasmakuje miłośnikom mięsnych, domowych dań. To pyszne połączenie duszonej wieprzowiny i wołowiny wraz z aromatycznymi warzywami i przyprawami, które można serwować z ziemniakami lub tradycyjnym fińskim chlebem żytnim, który doskonale wchłania sos. Smacznego!

10

Składniki

270 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g karkówka wołowa

500 g łopatka wieprzowa

2 szt. cebula biała

2 szt. marchewka

4 szt. ząbki czosnku

500 ml bulion mięsny

2 szt. liść laurowy

4 szt. ziele angielskie

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Wołowiną i wieprzowinę oczyszczamy, a następnie kroimy na około 5-centymetrowe kawałki i solimy.

2

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso.

3

Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew w grubsze plasterki. Czosnek drobno siekamy.

4

W dużym naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy mięso i warzywa.

5

Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i doprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy bulionem mięsnym.

6

Piekarnik rozgrzewamy na 140°C.

7

Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 4 godziny, aby mięso było miękkie i soczyste.

8

Karelski gulasz mięsny podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły