0

Składniki

500 Mililitrów
śmietana 18%
2 Łyżeczki
PROSZEK DO PIECZENIA
125 Gramów
margaryna zwykła
150 Gramów
masło extra
2.5 Szklanki
mąka pszenna tortowa
1.5 Szklanki
cukier
4 Sztuki
jaja kurze całe
1 Sztuka
Budyń czekoladowy
1 Łyżka
Kardamon
1 Łyżka
rum
1 Łyżka
kakao w proszku
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Jaja rozbić- oddzielić żółtka od białek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1/2 szklanki cukru. Dodać żółtka, margarynę oraz masło i zagnieść ciasto. Odstawić ciasto do lodówki na 30 minut. Podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blachę nasmarowaną tłuszczem, drugą trzymać w lodówce. Białka ubić z 1 szklanką cukru, Dodać śmietanę, budyń w proszku oraz kakao. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotową masę przelać na blachę z połową ciasta i zetrzeć na nią drugą połowę ciasta. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Dekorować dowolnie.

Opis

Aromatyczne ciasto świąteczne

Podobne przepisy

Babka wielkanocna

Łatwy Do 1 godz
Babka wielkanocna

Sernik z makiem

Trudny Do 1 godz
Sernik z makiem

Ciasto z masą brzoskwiniową

Trudny Do 3 godz
Ciasto z masą brzoskwiniową

Ekspresowe ciasto czekoladowe

Łatwy Do 1 godz
Ekspresowe ciasto czekoladowe

Fale Dunaju z owocami

Średni Do 3 godz
Fale Dunaju z owocami

Jabłecznik

Średni Do 1 godz
Jabłecznik

Makowiec ucierany

Średni Do 3 godz
Makowiec ucierany

Toffi

Średni Do 1 godz
Toffi

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!