Karczek po staropolsku

m7
Karczek po staropolsku

Średnia 0 / 0

Oceń!

Przepis dostałem od babci! Jest to danie bardzo proste, ale i wykwintne zarazem.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.50 kg karczek wieprzowy

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szkl. woda

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

5 szt. pieczarki

2 łyżka olej roślinny

Przygotowanie


Karczek uformować (podciąć końcówki, zdjąć ewentulane błony) i obsmażyć na oleju.

posiekaną cebulę i ząbki czosnku wrzucić na patelnię i razem podsmażać, aż się zeszklą.

zawartość patelni przenieść do naczynia z pokrywą (ja uzywam żeliwnego garnka).

dodać obrane i pokrojone w platry pieczarki.

podlać wodą lub bulionem, przyprawić i dusić ok. 2-3 godziny.

karczek należy kroić dopiero jak trochę ostygnie!

Wartości odżywcze na porcję


Energia

572

kcal

Białka

45

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

39

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły