Karczek po staropolsku

m7
Karczek po staropolsku

0

0 / 0

Przepis dostałem od babci! Jest to danie bardzo proste, ale i wykwintne zarazem.

8

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1.50 kg karczek wieprzowy

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 szkl. woda

1 szt. cebula

3 szt. czosnek

5 szt. pieczarki

2 łyżka olej roślinny

Przygotowanie


1

Karczek uformować (podciąć końcówki, zdjąć ewentulane błony) i obsmażyć na oleju.

2

posiekaną cebulę i ząbki czosnku wrzucić na patelnię i razem podsmażać, aż się zeszklą.

3

zawartość patelni przenieść do naczynia z pokrywą (ja uzywam żeliwnego garnka).

4

dodać obrane i pokrojone w platry pieczarki.

5

podlać wodą lub bulionem, przyprawić i dusić ok. 2-3 godziny.

6

karczek należy kroić dopiero jak trochę ostygnie!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły