Karczek po staropolsku
m7
Przepis dostałem od babci! Jest to danie bardzo proste, ale i wykwintne zarazem.
0
0 / 0
Przepis dostałem od babci! Jest to danie bardzo proste, ale i wykwintne zarazem.
8
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
1.50 kg karczek wieprzowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szkl. woda
1 szt. cebula
3 szt. czosnek
5 szt. pieczarki
2 łyżka olej roślinny
Przygotowanie
1
Karczek uformować (podciąć końcówki, zdjąć ewentulane błony) i obsmażyć na oleju.
2
posiekaną cebulę i ząbki czosnku wrzucić na patelnię i razem podsmażać, aż się zeszklą.
3
zawartość patelni przenieść do naczynia z pokrywą (ja uzywam żeliwnego garnka).
4
dodać obrane i pokrojone w platry pieczarki.
5
podlać wodą lub bulionem, przyprawić i dusić ok. 2-3 godziny.
6
karczek należy kroić dopiero jak trochę ostygnie!