Karczek na dziko

m7
Karczek na dziko

0

0 / 0

Smaczne mięso do obiadu i nie tylko

12

Składniki

480 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

75 ocet

1.50 kg wieprzowina karkówka

3 szczyp. sól

3 szkl. woda

10 szt. kolendra

4 szt. cząber

1 szt. marynata słodka

3 szt. cebula

3 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

3 łyżka smalec

0.50 łyżecz. sól

Przygotowanie


1

Karczek umyć i ułożyć w szklanym lub kamiennym naczyniu. Zalać wodą, octem, dorzucić przyprawy i cebule pokrojoną w plastry, posolić. Marynować w lodówce lub innym chłodnym miejscu 3 doby- od czasu do czasu obracać. Po wyjęciu z marynaty obsmażyć na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron i włożyć do piekarnika. Obłożyć cebulą podlać szklanką wody i piec około 1,5 godziny- co jakiś czas polewać sosem spod mięsa. Można również uwędzić na gorąco- czas wędzenie ok. 3,4 godziny. Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

449

kcal

Białka

35

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

32

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły