Karczek na dziko
m7
0
0 / 0
Smaczne mięso do obiadu i nie tylko
12
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
75 ocet
1.50 kg wieprzowina karkówka
3 szcz. sól
3 szkl. woda
10 szt. kolendra
4 szt. cząber
1 szt. marynata słodka
3 szt. cebula
3 szt. liść laurowy
5 szt. ziele angielskie
3 łyżka smalec
0.50 łyżeczka sól
Przygotowanie
Karczek umyć i ułożyć w szklanym lub kamiennym naczyniu. Zalać wodą, octem, dorzucić przyprawy i cebule pokrojoną w plastry, posolić. Marynować w lodówce lub innym chłodnym miejscu 3 doby- od czasu do czasu obracać. Po wyjęciu z marynaty obsmażyć na rozgrzanym smalcu ze wszystkich stron i włożyć do piekarnika. Obłożyć cebulą podlać szklanką wody i piec około 1,5 godziny- co jakiś czas polewać sosem spod mięsa. Można również uwędzić na gorąco- czas wędzenie ok. 3,4 godziny. Podawać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlinę.