Karczek duszony w sosie czosnkowym
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Karczek duszony w sosie czosnkowym](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976291863.jpeg&w=3840&q=75)
Idealne danie obiadowe na zimowe dni.
0
0 / 0
Idealne danie obiadowe na zimowe dni.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
100 śmietanka kremowa 30%
1 łyżecz. mąka pszenna tortowa
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
75 g masło
4 szt. czosnek
70 dag. wieprzowina karkówka
0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa
0.50 łyżecz. czosnek
Przygotowanie
Karczek umyć, lekko rozbić tłuczkiem i natrzeć czosnkiem. Obsmażyć na maśle z obu stron. Włożyć do rondelka, zalać szklanka wody, posolić do smaku. Na pozostałym z obsmażania mięsa maśle podsmażyć dwa ząbki czosnku i wlać całość do rondla. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Doprawić pieprzem, czosnkiem suszonym i świeżo startą gałka muszkatołową. Śmietanę słodką rozrobić z łyżeczką mąki i zabielić sos. Podgotować 3 minuty od momentu zagotowania i można podawać. Świetnie smakuje z puree z soczewicy. Smacznego.