Karczek duszony w sosie czosnkowym

m7
Karczek duszony w sosie czosnkowym

0

0 / 0

Idealne danie obiadowe na zimowe dni.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

100 śmietanka kremowa 30%

1 łyżecz. mąka pszenna tortowa

1 łyżecz. sól

1 łyżecz. pieprz

75 g masło

4 szt. czosnek

70 dag. wieprzowina karkówka

0.50 łyżecz. gałka muszkatołowa

0.50 łyżecz. czosnek

Przygotowanie


1

Karczek umyć, lekko rozbić tłuczkiem i natrzeć czosnkiem. Obsmażyć na maśle z obu stron. Włożyć do rondelka, zalać szklanka wody, posolić do smaku. Na pozostałym z obsmażania mięsa maśle podsmażyć dwa ząbki czosnku i wlać całość do rondla. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Doprawić pieprzem, czosnkiem suszonym i świeżo startą gałka muszkatołową. Śmietanę słodką rozrobić z łyżeczką mąki i zabielić sos. Podgotować 3 minuty od momentu zagotowania i można podawać. Świetnie smakuje z puree z soczewicy. Smacznego.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły