Karczek duszony w sosie czosnkowym
m7
Idealne danie obiadowe na zimowe dni.
0
0 / 0
Idealne danie obiadowe na zimowe dni.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
100 śmietanka kremowa 30%
1 łyżeczka mąka pszenna tortowa
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
75 g masło
4 szt. czosnek
70 dek. wieprzowina karkówka
0.50 łyżeczka gałka muszkatołowa
0.50 łyżeczka czosnek
Przygotowanie
Karczek umyć, lekko rozbić tłuczkiem i natrzeć czosnkiem. Obsmażyć na maśle z obu stron. Włożyć do rondelka, zalać szklanka wody, posolić do smaku. Na pozostałym z obsmażania mięsa maśle podsmażyć dwa ząbki czosnku i wlać całość do rondla. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Doprawić pieprzem, czosnkiem suszonym i świeżo startą gałka muszkatołową. Śmietanę słodką rozrobić z łyżeczką mąki i zabielić sos. Podgotować 3 minuty od momentu zagotowania i można podawać. Świetnie smakuje z puree z soczewicy. Smacznego.