Karaibskie sajgonki

m7
Karaibskie sajgonki

0

0 / 0

Karaibskie sajgonki to idealny przepis na wieczór. Sajgonki z krewetkami, warzywami i makaronem chińskim to oryginalny sposób na przystawkę.

9

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

1 łyżeczka olej sezamowy

100 g fasola mung kiełki

100 g makaron chiński

1 szt. ciasto francuskie

1 szt. jajko

12 szt. krewetki

0.50 szt. sok z limonek

0.50 szt. papryczka chili

0.50 szt. papryka czerwona

Przygotowanie


1

Makaron zalewamy wrzątkiem na 3 minuty aż zmięknie. Odcedzamy. Krewetki płuczemy, zdejmujemy twarde osłonki z ogonków, polewamy sokiem z limonki. Paprykę kroimy w drobne paseczki, Do rozgrzanego woka/patelni wlewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy paprykę i kiełki, smażymy mieszając 2-3 minuty. Dodajemy imbir i chili, mieszamy, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i wlewamy krewetki z sokiem z limonki. Smażymy przez minutę. Odstawiamy z ognia, dodajemy makaron i natkę lub kolendrę. Mieszamy.

2

Ciasto dzielimy sobie na 6 części, nakładamy porcję nadzienia, (po dwie krewetki na każda sajgonkę), brzeg i smarujemy jajkiem, zawijamy, jak sajgonkę.

3

Rozgrzewamy olej w woku. Wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy przez ok. 1 minutę. Po wyjęciu odsączamy na papierowym ręczniku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły