Karaibskie sajgonki

m7

Karaibskie sajgonki to idealny przepis na wieczór. Sajgonki z krewetkami, warzywami i makaronem chińskim to oryginalny sposób na przystawkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
669
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Karaibskie sajgonki to idealny przepis na wieczór. Sajgonki z krewetkami, warzywami i makaronem chińskim to oryginalny sposób na przystawkę.
9
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
1 łyżecz. olej sezamowy
100 g fasola mung kiełki
100 g makaron chiński
1 szt. ciasto francuskie
1 szt. jajko
12 szt. krewetki
0.50 szt. sok z limonek
0.50 szt. papryczka chili
0.50 szt. papryka czerwona
Przygotowanie
Makaron zalewamy wrzątkiem na 3 minuty aż zmięknie. Odcedzamy. Krewetki płuczemy, zdejmujemy twarde osłonki z ogonków, polewamy sokiem z limonki. Paprykę kroimy w drobne paseczki, Do rozgrzanego woka/patelni wlewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy paprykę i kiełki, smażymy mieszając 2-3 minuty. Dodajemy imbir i chili, mieszamy, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy i wlewamy krewetki z sokiem z limonki. Smażymy przez minutę. Odstawiamy z ognia, dodajemy makaron i natkę lub kolendrę. Mieszamy.
Ciasto dzielimy sobie na 6 części, nakładamy porcję nadzienia, (po dwie krewetki na każda sajgonkę), brzeg i smarujemy jajkiem, zawijamy, jak sajgonkę.
Rozgrzewamy olej w woku. Wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy przez ok. 1 minutę. Po wyjęciu odsączamy na papierowym ręczniku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
669
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
72
gram
Tłuszcze
32
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.