Kapusta zasmażana z boczkiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
maspexdigital
![Kapusta zasmażana z boczkiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712318497765.jpeg&w=3840&q=75)
Kapusta zasmażana z boczkiem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych lub świeżego pieczywa. Doskonale smakuje w towarzystwie kotletów schabowych i tłuczonych ziemniaków. Połączenie białej kapusty, boczku wędzonego i aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu fanom klasycznych smaków.
0
3.7 / 3
Kapusta zasmażana z boczkiem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych lub świeżego pieczywa. Doskonale smakuje w towarzystwie kotletów schabowych i tłuczonych ziemniaków. Połączenie białej kapusty, boczku wędzonego i aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu fanom klasycznych smaków.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 kg kapusta biała
250 g boczek wędzony
2 łyżecz. koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżka kminek
2 szt. liść laurowy
2 łyżka olej
Przygotowanie
Kapustę i cebulę pokrój w grubą kostkę, przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżkę kminku, zalej gorącą wodą i duś pod przykryciem do miękkości ok. 30 minut.
Na patelni podsmaż boczek w paseczki i dodaj do duszonej kapusty. 2 łyżeczki koncentratu dodaj do pół szklanki gorącej wody i dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem do smaku i duś jeszcze 5 minut
Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.