Kapusta zasmażana z boczkiem

maspexdigital
Kapusta zasmażana z boczkiem

0

3.7 / 3

Kapusta zasmażana z boczkiem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które idealnie sprawdza się jako dodatek do dań głównych lub świeżego pieczywa. Doskonale smakuje w towarzystwie kotletów schabowych i tłuczonych ziemniaków. Połączenie białej kapusty, boczku wędzonego i aromatycznych dodatków z pewnością przypadnie do gustu fanom klasycznych smaków.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 kg kapusta biała

250 g boczek wędzony

2 łyżeczka koncentrat pomidorowy łowicz

1 łyżeczka sól, pieprz

1 łyżka kminek

2 szt. liść laurowy

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Kapustę i cebulę pokrój w grubą kostkę, przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżkę kminku, zalej gorącą wodą i duś pod przykryciem do miękkości ok. 30 minut.

2

Na patelni podsmaż boczek w paseczki i dodaj do duszonej kapusty. 2 łyżeczki koncentratu dodaj do pół szklanki gorącej wody i dodaj do kapusty. Dopraw solą i pieprzem do smaku i duś jeszcze 5 minut

3

Podawaj z ziemniakami lub pieczywem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły