Kapusta Wigilijna z lnianym olejem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kapusta Wigilijna z lnianym olejem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1710426800202.jpeg&w=3840&q=75)
Kapusta z grzybami i olejem lnianym to nieodłączny element wigilijnego stołu w wielu polskich domach. To tradycyjna potrawa, która doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chleba, ziemniaków lub mięsa. Olej lniany nadaje nie tylko wyjątkowego smaku, ale i cennych wartości odżywczych. Życzymy smacznego!
0
3.1 / 11
Kapusta z grzybami i olejem lnianym to nieodłączny element wigilijnego stołu w wielu polskich domach. To tradycyjna potrawa, która doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chleba, ziemniaków lub mięsa. Olej lniany nadaje nie tylko wyjątkowego smaku, ale i cennych wartości odżywczych. Życzymy smacznego!
4
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
4 kg kapusta kiszona
0.25 l olej lniany
3 szkl. grzyby suszone
4 szt. cebula
Przygotowanie
Grzyby moczymy na noc. Odlewamy, wlewamy drugą wodę i gotujemy grzyby około 1 godziny. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (zwykłym).
Na 3 szklankach grzybowego wywaru gotujemy kapustę z olejem i cebulką, często mieszamy aby się nie przypaliła.
Grzyby kroimy jeśli są duże i dokładamy do kapusty. Gotujemy do miękkości kapusty. Kapustę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.