Kapusta Wigilijna z lnianym olejem

m7
Kapusta Wigilijna z lnianym olejem

0

3.1 / 11

Kapusta z grzybami i olejem lnianym to nieodłączny element wigilijnego stołu w wielu polskich domach. To tradycyjna potrawa, która doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chleba, ziemniaków lub mięsa. Olej lniany nadaje nie tylko wyjątkowego smaku, ale i cennych wartości odżywczych. Życzymy smacznego!

4

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

4 kg kapusta kiszona

0.25 l olej lniany

3 szkl. grzyby suszone

4 szt. cebula

Przygotowanie


1

Grzyby moczymy na noc. Odlewamy, wlewamy drugą wodę i gotujemy grzyby około 1 godziny. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (zwykłym).

2

Na 3 szklankach grzybowego wywaru gotujemy kapustę z olejem i cebulką, często mieszamy aby się nie przypaliła.

3

Grzyby kroimy jeśli są duże i dokładamy do kapusty. Gotujemy do miękkości kapusty. Kapustę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły