Kapusta Wigilijna z lnianym olejem
m7
Kapusta z grzybami i olejem lnianym to nieodłączny element wigilijnego stołu w wielu polskich domach. To tradycyjna potrawa, która doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chleba, ziemniaków lub mięsa. Olej lniany nadaje nie tylko wyjątkowego smaku, ale i cennych wartości odżywczych. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1146
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.1 / 11
Kapusta z grzybami i olejem lnianym to nieodłączny element wigilijnego stołu w wielu polskich domach. To tradycyjna potrawa, która doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chleba, ziemniaków lub mięsa. Olej lniany nadaje nie tylko wyjątkowego smaku, ale i cennych wartości odżywczych. Życzymy smacznego!
4
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
4 kg kapusta kiszona
0.25 l olej lniany
3 szkl. grzyby suszone
4 szt. cebula
Przygotowanie
Grzyby moczymy na noc. Odlewamy, wlewamy drugą wodę i gotujemy grzyby około 1 godziny. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju (zwykłym).
Na 3 szklankach grzybowego wywaru gotujemy kapustę z olejem i cebulką, często mieszamy aby się nie przypaliła.
Grzyby kroimy jeśli są duże i dokładamy do kapusty. Gotujemy do miękkości kapusty. Kapustę przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1146
kcal
Białka
44
gram
Węglowodany
89
gram
Tłuszcze
55
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.