Kapusta wigilijna.
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kapusta wigilijna.](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973296886.jpeg&w=3840&q=75)
Idealna na Wigilię.
0
0 / 0
Idealna na Wigilię.
5
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
1 łyżecz. sól
3 łyżka masło
80 dag. kapusta kiszona
25 dag. groch suchy
5 dag. grzyby suszone
Przygotowanie
1
Kiszoną kapustę płuczemy dwa razy. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
2
Suszone grzyby moczymy w wodzie około 2 godzin. Gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości.
3
Groch moczymy na noc. Na drugi dzień gotujemy go do miękkości w lekko osolonej wodzie ( musi być jak makaron - al dente ).
4
Kapustę, grzyby oraz groch mieszamy. Na patelni klarujemy 3 łyżki masła. Dodajemy je do kapusty. Mieszamy. Solimy do smaku.