Kapusta po chłopsku
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kapusta po chłopsku](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976041536.jpeg&w=3840&q=75)
2
0 / 0
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg ziemniaki
1 szt. kiełbasa
0.50 szt. kapusta biała
1 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
0.50 szt. czosnek
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 łyżecz. sól, pieprz
1 szczyp. chili
1 łyżecz. majeranek
1 łyżecz. tymianek
1 szczyp. kminek
2 łyżka olej
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki, mniejsze w połówki. Wrzucamy do garnka. Kapustę szatkujemy i dodajemy do ziemniaków.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojone w półplasterki kiełbasę i cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę kroimy w większą kostkę i chwilę smażymy z kiełbasą i cebulą. Wszystko dodajemy do ziemniaków i kapusty.
Zalewamy szklanką wody i dodajemy przyprawy: pieprz, paprykę chilli, majeranek, tymianek i kminek. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy dalej od czasu do czasu mieszając. Gdy ziemniaki i kapusta będą miękkie doprawiamy do smaku solą.