Kapusta kiszona z marchewką

m7
Kapusta kiszona z marchewką

1

2.5 / 6

Kapusta kiszona to tradycyjny polski przysmak, pełen witamin i probiotyków, który wzmacnia naszą odporność i wspiera układ trawienny. Ma właściwości antyoksydacyjne, co może pomóc w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami. To doskonały dodatek do mięsa, pierogów lub bigosu.

6

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

2 kg kapusta biała

2 szt. marchew

2 łyżka sól kamienna

2 szt. liście laurowe

10 szt. ziarna pieprzu

1 łyżka kminek cały

Przygotowanie


1

Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia kapusty. Usuń zewnętrzne, uszkodzone liście. Kapustę pokrój w cienkie paski, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

2

Przełóż kapustę i marchew do dużego, czystego słoja lub beczki. Ubijaj warstwami, tak aby warzywa były dobrze upakowane, a sok wydostawał się na powierzchnię. Na każdym etapie możesz dodać liść laurowy, ziarna pieprzu oraz kminek, jeśli lubisz bardziej aromatyczną kapustę.

3

Na wierzch kapusty połóż mały talerzyk lub wyparzone liście kapusty i obciąż je np. wyparzonym kamieniem lub słoikiem z wodą, aby kapusta była cały czas zanurzona w soku. Przykryj naczynie ściereczką lub pokrywką (nie zamykaj szczelnie).

4

Kapustę odstaw w ciepłe miejsce (około 18-22°C) na 7 do 14 dni. Codziennie sprawdzaj, czy kapusta jest zanurzona w soku – jeśli brakuje płynu, możesz dolać trochę wody z solą (1 łyżeczka soli na 1 szklankę wody). W razie potrzeby usuwaj powstającą na powierzchni pianę.

5

Po ok. tygodniu możesz zacząć próbować kapustę. Gdy osiągnie pożądany poziom kwasowości (zwykle po 7-10 dniach), przenieś ją do słoików i przechowuj w lodówce. Proces fermentacji nieco zwolni, ale kapusta zachowa swoje walory smakowe i zdrowotne przez kilka miesięcy.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

73

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

16

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły