Kapusta kiszona z marchewką
m7
Kapusta kiszona to tradycyjny polski przysmak, pełen witamin i probiotyków, który wzmacnia naszą odporność i wspiera układ trawienny. Ma właściwości antyoksydacyjne, co może pomóc w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami. To doskonały dodatek do mięsa, pierogów lub bigosu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
73
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
16
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
2.5 / 6
Kapusta kiszona to tradycyjny polski przysmak, pełen witamin i probiotyków, który wzmacnia naszą odporność i wspiera układ trawienny. Ma właściwości antyoksydacyjne, co może pomóc w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami. To doskonały dodatek do mięsa, pierogów lub bigosu.
6
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg kapusta biała
2 szt. marchew
2 łyżka sól kamienna
2 szt. liście laurowe
10 szt. ziarna pieprzu
1 łyżka kminek cały
Przygotowanie
Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia kapusty. Usuń zewnętrzne, uszkodzone liście. Kapustę pokrój w cienkie paski, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Przełóż kapustę i marchew do dużego, czystego słoja lub beczki. Ubijaj warstwami, tak aby warzywa były dobrze upakowane, a sok wydostawał się na powierzchnię. Na każdym etapie możesz dodać liść laurowy, ziarna pieprzu oraz kminek, jeśli lubisz bardziej aromatyczną kapustę.
Na wierzch kapusty połóż mały talerzyk lub wyparzone liście kapusty i obciąż je np. wyparzonym kamieniem lub słoikiem z wodą, aby kapusta była cały czas zanurzona w soku. Przykryj naczynie ściereczką lub pokrywką (nie zamykaj szczelnie).
Kapustę odstaw w ciepłe miejsce (około 18-22°C) na 7 do 14 dni. Codziennie sprawdzaj, czy kapusta jest zanurzona w soku – jeśli brakuje płynu, możesz dolać trochę wody z solą (1 łyżeczka soli na 1 szklankę wody). W razie potrzeby usuwaj powstającą na powierzchni pianę.
Po ok. tygodniu możesz zacząć próbować kapustę. Gdy osiągnie pożądany poziom kwasowości (zwykle po 7-10 dniach), przenieś ją do słoików i przechowuj w lodówce. Proces fermentacji nieco zwolni, ale kapusta zachowa swoje walory smakowe i zdrowotne przez kilka miesięcy.