Kapusta kiszona z marchewką
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kapusta kiszona z marchewką](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977561424.jpeg&w=3840&q=75)
Pakowana do słoików kapusta wytrzyma kilka miesięcy, a to garść mnóstwa witaminy C.
1
2 / 5
Pakowana do słoików kapusta wytrzyma kilka miesięcy, a to garść mnóstwa witaminy C.
5
Składniki
480 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
10 porcji
Składniki
2 kg kapusta biała
4 szczyp. cukier
2 łyżecz. kminek
4 szt. marchew
1 łyżka sól
Przygotowanie
1
Kapustę poszatkować i przełożyć do kamionkowego naczynia. Dodać kminek, plasterki marchewki, sól, cukier i dokładnie wymieszać.
2
Odstawić w chłodne miejsce i ubić drewnianym kijkiem. Gdy pierwsze soki zaczną się wydzielać należy poczekać kilka dni (nie przerywać "traktowania" kapusty kijkiem kilka razy dziennie) i następnie odciskając sok, kapustę nałożyć do słoików. Szczelnie zakręcić.