Kapusta duszona z pomidorami

elka87
Kapusta duszona z pomidorami

0

4 / 1

Przepis na pełną smaku i aromatu kapustę z pomidorami i szynką.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. majeranek

0.50 szt. kapusta biała

1 szt. cebula

1 łyżka masło

2 łyżka olej słonecznikowy

1 łyżka sok z cytryny

40 dag. pomidor

30 dag. boczek wędzony

30 dag. szynka wieprzowa gotowana

Przygotowanie


1

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobne plasterki, boczek w słupki, szynkę w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

2

Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, dodać boczek, przesmażyć, i przełożyć do garnka.

3

Dodać kapustę, majeranek, szynkę, wodę lub bulion. Przyprawić i dusić pod przykryciem ok. 20 min.

4

Pod koniec duszenia dodać pomidory. Na sam koniec dodać masło, skropić sokiem z cytryny, wymieszać.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

659

kcal

Białka

31

gram

Węglowodany

47

gram

Tłuszcze

37

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły