Kapusta duszona z pomidorami
elka87
Przepis na pełną smaku i aromatu kapustę z pomidorami i szynką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
659
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
4 / 1
Przepis na pełną smaku i aromatu kapustę z pomidorami i szynką.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. majeranek
0.50 szt. kapusta biała
1 szt. cebula
1 łyżka masło
2 łyżka olej słonecznikowy
1 łyżka sok z cytryny
40 dag. pomidor
30 dag. boczek wędzony
30 dag. szynka wieprzowa gotowana
Przygotowanie
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobne plasterki, boczek w słupki, szynkę w kostkę, pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę, dodać boczek, przesmażyć, i przełożyć do garnka.
Dodać kapustę, majeranek, szynkę, wodę lub bulion. Przyprawić i dusić pod przykryciem ok. 20 min.
Pod koniec duszenia dodać pomidory. Na sam koniec dodać masło, skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
659
kcal
Białka
31
gram
Węglowodany
47
gram
Tłuszcze
37
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.