Kapuśniaki z pieczarkami w formie wianuszka z ciasta drożdżowego

MartaPedoo
 Kapuśniaki z pieczarkami w formie wianuszka z ciasta drożdżowego

0

0 / 0

Podajemy najlepiej na ciepło np. z barszczykiem. Rada - w środek ciasta warto wstawić małą kokilkę do pieczenia. Będziemy mieli pewność, że ciasto się nie złączy podczas pieczenia.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szkl. ciepłe mleko

0.50 kost. drożdże w kostce

500 g mąka pszenna tortowa lubella

2 szt. jajko

2 szcz. sól, pieprz

100 g masło

500 g kapusta kiszona

300 g pieczarki

2 szt. cebula

1 łyżeczka kminek

1 szt. jajko

2 łyżka tłuszcz

Przygotowanie


1

Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.

2

Mąkę przesiewamy. Dodajemy rozczyn, jajka i masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

3

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę podsmażamy. Kapustę gotujemy przez około 15 minut. Odcedzamy, drobno kroimy i podsmażamy. Wszystko razem łączymy i doprawiamy.

4

Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy farszem i zwijamy w roladę. Zawijamy, tak by powstało koło. Na końcu zlepiamy. Nacinamy w kilku centymetrowych odstępach. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły