Kapuśniaki z pieczarkami w formie wianuszka z ciasta drożdżowego
MartaPedoo
Podajemy najlepiej na ciepło np. z barszczykiem. Rada - w środek ciasta warto wstawić małą kokilkę do pieczenia. Będziemy mieli pewność, że ciasto się nie złączy podczas pieczenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
418
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Podajemy najlepiej na ciepło np. z barszczykiem. Rada - w środek ciasta warto wstawić małą kokilkę do pieczenia. Będziemy mieli pewność, że ciasto się nie złączy podczas pieczenia.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szkl. ciepłe mleko
0.50 kostka drożdże w kostce
500 g mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. jajko
2 szczyp. sól, pieprz
100 g masło
500 g kapusta kiszona
300 g pieczarki
2 szt. cebula
1 łyżecz. kminek
1 szt. jajko
2 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy rozczyn, jajka i masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę podsmażamy. Kapustę gotujemy przez około 15 minut. Odcedzamy, drobno kroimy i podsmażamy. Wszystko razem łączymy i doprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy farszem i zwijamy w roladę. Zawijamy, tak by powstało koło. Na końcu zlepiamy. Nacinamy w kilku centymetrowych odstępach. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
418
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.