Kapuśniaki z pieczarkami w formie wianuszka z ciasta drożdżowego
MartaPedoo
Podajemy najlepiej na ciepło np. z barszczykiem. Rada - w środek ciasta warto wstawić małą kokilkę do pieczenia. Będziemy mieli pewność, że ciasto się nie złączy podczas pieczenia.
0
0 / 0
Podajemy najlepiej na ciepło np. z barszczykiem. Rada - w środek ciasta warto wstawić małą kokilkę do pieczenia. Będziemy mieli pewność, że ciasto się nie złączy podczas pieczenia.
12
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szkl. ciepłe mleko
0.50 kost. drożdże w kostce
500 g mąka pszenna tortowa lubella
2 szt. jajko
2 szcz. sól, pieprz
100 g masło
500 g kapusta kiszona
300 g pieczarki
2 szt. cebula
1 łyżeczka kminek
1 szt. jajko
2 łyżka tłuszcz
Przygotowanie
Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, łyżkę mąki i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy rozczyn, jajka i masło. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę podsmażamy. Kapustę gotujemy przez około 15 minut. Odcedzamy, drobno kroimy i podsmażamy. Wszystko razem łączymy i doprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy farszem i zwijamy w roladę. Zawijamy, tak by powstało koło. Na końcu zlepiamy. Nacinamy w kilku centymetrowych odstępach. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy kminkiem.