Kapuśniak z młodej kapusty z wiejską kiełbasą

Lubella
Kapuśniak z młodej kapusty z wiejską kiełbasą

0

0 / 0

Kapuśniak z młodej kapusty z wiejską kiełbasą to lżejsza, wiosenna wersja klasycznej polskiej zupy, która idealnie łączy świeżość młodej kapusty z aromatem wędzonej kiełbasy. To sycące, a jednocześnie delikatne danie, które sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i jako rozgrzewająca potrawa w chłodniejsze dni. Kapuśniak ten wyróżnia się łagodniejszym smakiem niż jego zimowy odpowiednik z kiszonej kapusty, dzięki czemu zasmakuje również dzieciom i osobom preferującym delikatniejsze zupy. Podawaj z kromką świeżego chleba lub samodzielnie. Życzymy smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. młoda kapusta

8 szt. ziemniaki młode

1 szt. marchewka

1 szt. cebula

1.50 l bulion drobiowy

300 g kiełbasa wiejska

2 łyżka masło

2 łyżka mąka pszenna lubella

1 pęcz. koperek

1 łyżecz. kminek

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Kiełbasę pokroić w półtalarki.

2

Przesmażyć kiełbasę w dużym garnku, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.

3

Kapustę posiekać na cienkie paski. Ziemniaki młode dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew zetrzeć na tarce.

4

Dodać warzywa do garnka z kiełbasą i wlać bulion.

5

Dodać przyprawy i gotować pod przykryciem przez 15 minut.

6

W garnku umieścić masło oraz mąkę. Mieszając podgrzewać, aż złapie słomkowy kolor.

7

Do zasmażki wlać szklankę wywaru i wymieszać, następnie wlać do garnka z zupą i zamieszać.

8

Doprawić zupę solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły