Kapuśniak z młodej kapusty z wiejską kiełbasą

Lubella

Kapuśniak z młodej kapusty z wiejską kiełbasą to lżejsza, wiosenna wersja klasycznej polskiej zupy, która idealnie łączy świeżość młodej kapusty z aromatem wędzonej kiełbasy. To sycące, a jednocześnie delikatne danie, które sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i jako rozgrzewająca potrawa w chłodniejsze dni. Kapuśniak ten wyróżnia się łagodniejszym smakiem niż jego zimowy odpowiednik z kiszonej kapusty, dzięki czemu zasmakuje również dzieciom i osobom preferującym delikatniejsze zupy. Podawaj z kromką świeżego chleba lub samodzielnie. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kapuśniak z młodej kapusty z wiejską kiełbasą to lżejsza, wiosenna wersja klasycznej polskiej zupy, która idealnie łączy świeżość młodej kapusty z aromatem wędzonej kiełbasy. To sycące, a jednocześnie delikatne danie, które sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i jako rozgrzewająca potrawa w chłodniejsze dni. Kapuśniak ten wyróżnia się łagodniejszym smakiem niż jego zimowy odpowiednik z kiszonej kapusty, dzięki czemu zasmakuje również dzieciom i osobom preferującym delikatniejsze zupy. Podawaj z kromką świeżego chleba lub samodzielnie. Życzymy smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. młoda kapusta
8 szt. ziemniaki młode
1 szt. marchewka
1 szt. cebula
1.50 l bulion drobiowy
300 g kiełbasa wiejska
2 łyżka masło
2 łyżka mąka pszenna lubella
1 pęcz. koperek
1 łyżecz. kminek
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Kiełbasę pokroić w półtalarki.
Przesmażyć kiełbasę w dużym garnku, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić.
Kapustę posiekać na cienkie paski. Ziemniaki młode dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew zetrzeć na tarce.
Dodać warzywa do garnka z kiełbasą i wlać bulion.
Dodać przyprawy i gotować pod przykryciem przez 15 minut.
W garnku umieścić masło oraz mąkę. Mieszając podgrzewać, aż złapie słomkowy kolor.
Do zasmażki wlać szklankę wywaru i wymieszać, następnie wlać do garnka z zupą i zamieszać.
Doprawić zupę solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.