Kapuśniak z młodej kapusty

EkspertOdKuchni
Kapuśniak z młodej kapusty

0

0 / 0

Kapuśniak z młodej kapusty to idealny wybór na letni obiad dla całej rodziny. Jest aromatyczny, lekki i wyjątkowo smaczny. Z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych polskich smaków. Gotowa zupa świetnie smakuje z kromką świeżego chleba. Smacznego!

16

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 l bulion warzywny lub drobiowy

1 szt. młoda kapusta biała

300 g boczek wędzony

1 szt. marchewka

4 szt. ziemniaki

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

1 pęcz. szczypiorek

0.50 pęcz. koperek

200 ml sok z kiszonej kapusty lub ogórków

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 łyżecz. majeranek

1 szt. liść laurowy

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 szt. masło klarowane do smażenia

Przygotowanie


1

Kapustę białą szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym do momentu, aż dwukrotnie zmniejszy swoją objętość.

2

Kroimy w kostkę boczek, cebulę, marchewkę, ziemniaki i czosnek. Dodajemy do kapusty i smażymy, aż boczek i cebula się zarumienią.

3

Całość zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy i pokrojony drobno koperek.

4

Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchewki. Pod koniec gotowania dolewamy sok z kiszonek i gotujemy jeszcze około 5 minut.

5

Kapuśniak z młodej kapusty podajemy ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły