Kapuśniak z młodej kapusty
EkspertOdKuchni
Kapuśniak z młodej kapusty to idealny wybór na letni obiad dla całej rodziny. Jest aromatyczny, lekki i wyjątkowo smaczny. Z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych polskich smaków. Gotowa zupa świetnie smakuje z kromką świeżego chleba. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
612
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
76
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kapuśniak z młodej kapusty to idealny wybór na letni obiad dla całej rodziny. Jest aromatyczny, lekki i wyjątkowo smaczny. Z pewnością przypadnie do gustu fanom tradycyjnych polskich smaków. Gotowa zupa świetnie smakuje z kromką świeżego chleba. Smacznego!
16
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 l bulion warzywny lub drobiowy
1 szt. młoda kapusta biała
300 g boczek wędzony
1 szt. marchewka
4 szt. ziemniaki
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
1 pęcz. szczypiorek
0.50 pęcz. koperek
200 ml sok z kiszonej kapusty lub ogórków
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 łyżecz. majeranek
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
1 szt. masło klarowane do smażenia
Przygotowanie
Kapustę białą szatkujemy i podsmażamy na maśle klarowanym do momentu, aż dwukrotnie zmniejszy swoją objętość.
Kroimy w kostkę boczek, cebulę, marchewkę, ziemniaki i czosnek. Dodajemy do kapusty i smażymy, aż boczek i cebula się zarumienią.
Całość zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy i pokrojony drobno koperek.
Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchewki. Pod koniec gotowania dolewamy sok z kiszonek i gotujemy jeszcze około 5 minut.
Kapuśniak z młodej kapusty podajemy ze świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
612
kcal
Białka
22
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
76
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.