Kapuśniak z kiszonej kapusty
m7
0
3.4 / 19
0
Smaczna, kwaśna i pożywna zupa.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
3 l woda
500 gr kapusta kiszona
500 gr ziemniaki
500 gr kości wieprzowe
200 gr boczek wędzony
1 szt marchew
0.25 szt seler
1 szt cebula
2 szt liść laurowy
2 szt ziele angielskie
1 łyżka nać pietruszki
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
1 łyżka sól, pieprz
1 łyżka przyprawa maggi
Przygotowanie
Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar na małym ogniu, zdejmując powstałe szumowiny.
Kapustę obgotować w drugim naczyniu.
Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
Po około 5 minutach doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.
Dodać obgotowaną kapustę, jeżeli lubimy mocno kwaśną zupę możemy dolać wody z gotowania kapusty.
Na koniec boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać również pokrojoną cebulę i dalej podsmażać do uzyskania przez cebulę złotego koloru.
Skwarki z cebulką zgarnąć do zupy a na wytopionym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.
Po dodaniu zasmażki kapuśniak zagotowujemy.
Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy lub jak ktoś woli podać osobno do poskubania.