Kapuśniak z kiszonej kapusty

m7
Kapuśniak z kiszonej kapusty

Średnia 3.4 / 19

Oceń!

Smaczna, kwaśna i pożywna zupa.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 l woda

500 g kapusta kiszona

500 g ziemniaki

500 g kości wieprzowe

200 g boczek wędzony

1 szt. marchew

0.25 szt. seler

1 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 łyżka nać pietruszki

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżka sól, pieprz

1 łyżka przyprawa maggi

Przygotowanie


Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar na małym ogniu, zdejmując powstałe szumowiny.

Kapustę obgotować w drugim naczyniu.

Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.

Po około 5 minutach doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

Dodać obgotowaną kapustę, jeżeli lubimy mocno kwaśną zupę możemy dolać wody z gotowania kapusty.

Na koniec boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać również pokrojoną cebulę i dalej podsmażać do uzyskania przez cebulę złotego koloru.

Skwarki z cebulką zgarnąć do zupy a na wytopionym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.

Po dodaniu zasmażki kapuśniak zagotowujemy.

Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy lub jak ktoś woli podać osobno do poskubania.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

223

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły