Kapuśniak z kiszonej kapusty

m7
Kapuśniak z kiszonej kapusty

0

3.4 / 19

Smaczna, kwaśna i pożywna zupa.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

3 l woda

500 g kapusta kiszona

500 g ziemniaki

500 g kości wieprzowe

200 g boczek wędzony

1 szt. marchew

0.25 szt. seler

1 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziele angielskie

1 łyżka nać pietruszki

2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

1 łyżka sól, pieprz

1 łyżka przyprawa maggi

Przygotowanie


1

Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar na małym ogniu, zdejmując powstałe szumowiny.

2

Kapustę obgotować w drugim naczyniu.

3

Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.

4

Po około 5 minutach doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.

5

Dodać obgotowaną kapustę, jeżeli lubimy mocno kwaśną zupę możemy dolać wody z gotowania kapusty.

6

Na koniec boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać również pokrojoną cebulę i dalej podsmażać do uzyskania przez cebulę złotego koloru.

7

Skwarki z cebulką zgarnąć do zupy a na wytopionym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.

8

Po dodaniu zasmażki kapuśniak zagotowujemy.

9

Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy lub jak ktoś woli podać osobno do poskubania.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły