Example thumb
0

Składniki

3 Litry
woda
500 Gramów
kapusta kiszona
500 Gramów
ziemniaki
500 Gramów
Kości wieprzowe
200 Gramów
boczek wędzony
1 Sztuka
marchew
0.25 Sztuki
seler
1 Sztuka
cebula
2 Sztuki
liść laurowy
2 Sztuki
ziele angielskie
1 Łyżka
nać pietruszki
2 Łyżki
mąka
1 Łyżka
sól, pieprz
1 Łyżka
przyprawa maggi
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Kości umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować wywar na małym ogniu zdejmując powstałe burzyny.
  2. Kapustę obgotować w drugim naczyniu.
  3. Gdy mięso na kościach jest prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na tarce warzywa, liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Po około 5 minutach doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie.
  5. Dodać obgotowaną kapustę, jeżeli lubimy mocno kwaśną zupę możemy dolać wody z gotowania kapusty.
  6. Na koniec boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać również pokrojoną cebulę i dalej podsmażać do uzyskania przez cebulę złotego koloru.
  7. Skwarki z cebulką zgarnąć do zupy a na wytopionym tłuszczu zrobić z mąki zasmażkę, którą zagęszczamy zupę.
  8. Po dodaniu zasmażki kapuśniak zagotowujemy.
  9. Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy lub jak ktoś woli podać osobno do poskubania.

Opis

super kwaśna zupka

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!