Kapuśniak z kiszonej kapusty
m7
Dostałam go od mojej teściowej, sięgam po niego przynajmniej dwa razy w miesiącu, ponieważ uwielbiam kwaśne dania.
1
3.3 / 27
Dostałam go od mojej teściowej, sięgam po niego przynajmniej dwa razy w miesiącu, ponieważ uwielbiam kwaśne dania.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
5 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
1 szt. olej
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. seler
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
50 dek. kapusta kiszona
25 dek. żeberka wieprzowe
20 dek. boczek wędzony
Przygotowanie
Do garnka wlać 2,5 l wody, włożyć wędzone żeberko i gotować przez 10 min. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę pieprzu.
Marchew, pietruszkę, seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Pokrojoną cebulę i starte warzywa wrzucić do garnka i gotować ok 10-15 minut aż warzywa zmiękną.
Posiekać kapustę kiszoną. Następnie dodać kapustę do gotujących się warzyw i na wolnym ogniu gotować około godziny.
W trakcie gotowania zupa odparowuje, należy ją uzupełniać przegotowaną wcześniej wodą. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i osobno ugotować. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć.
Gdy kapusta będzie miękka, dodać ziemniaki, podsmażony boczek. Gotować przez 5 minut. Doprawić przyprawami do smaku.