Example thumb
1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Szczypta
pieprz
5 Sztuk
ziemniaki
1 Sztuka
cebula
1 Sztuka
olej
1 Sztuka
marchew
1 Sztuka
korzeń pietruszki
1 Sztuka
seler
3 Sztuki
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
1 Łyżka
mąka
50 Dekagramów
kapusta kiszona
25 Dekagramów
żeberka wieprzowe
20 Dekagramów
boczek wędzony
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Do garnka wlać 2,5 l wody, włożyć wędzone żeberko i gotować przez 10min. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę pieprzu.
  2. Marchew, pietruszkę, seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  3. Pokrojoną cebulę i starte warzywa wrzucić do garnka i gotować ok 10-15 minut aż warzywa zmiękną.
  4. Posiekać kapustę kiszoną. Następnie dodać kapustę do gotujących się warzyw i na wolnym ogniu gotować około godziny.
  5. W trakcie gotowania zupa odparowuje, należy ją uzupełniać przegotowaną wcześniej wodą. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i osobno ugotować. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć.
  6. Gdy kapusta będzie miękka, dodać ziemniaki, podsmażony boczek. Gotować przez 5 minut. Doprawić przyprawami do smaku. Smacznego:)

Opis

Dostałam go od mojej teściowej, sięgam po niego przynajmniej dwa razy w miesiącu ponieważ uwielbiam kwaśne dania.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!