Kapuśniak z kiszonej kapusty

m7
Kapuśniak z kiszonej kapusty

1

3.3 / 27

Kapuśniak z kiszonej kapusty to tradycyjna polska zupa, która idealnie sprawdzi się na rozgrzewający obiad dla całej rodziny. Połączenie kiszonej kapusty z żeberkami wieprzowymi, boczkiem wędzonym i warzywami z pewnością przypadnie do gustu fanom sycących, kwaśnych i klasycznych dań. Gotowa zupa doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie świeżej kromki chleba. Życzymy smacznego!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

5 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

1 szt. olej

1 szt. marchew

1 szt. korzeń pietruszki

1 szt. seler

3 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

50 dag. kapusta kiszona

25 dag. żeberka wieprzowe

20 dag. boczek wędzony

Przygotowanie


1

Do garnka wlać 2,5 l wody, włożyć wędzone żeberko i gotować przez 10 min. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i 1 łyżeczkę pieprzu.

2

Marchew, pietruszkę, seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

3

Pokrojoną cebulę i starte warzywa wrzucić do garnka i gotować ok 10-15 minut aż warzywa zmiękną.

4

Posiekać kapustę kiszoną. Następnie dodać kapustę do gotujących się warzyw i na wolnym ogniu gotować około godziny.

5

W trakcie gotowania zupa odparowuje, należy ją uzupełniać przegotowaną wcześniej wodą. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i osobno ugotować. Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć.

6

Gdy kapusta będzie miękka, dodać ziemniaki, podsmażony boczek. Gotować przez 5 minut. Doprawić przyprawami do smaku.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły