Kapuśniak z kiszonej kapusty
m7
Kapuśniak z kiszonej kapusty to kwaśno-słono zupa, która jest wyjątkowo smaczna i sycąca. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To świetny wybór szczególnie w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, a jednocześnie pożywnego. Kapuśniak doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Połączenie kiszonej kapusty, wędzonych żeberek, ziemniaków i innych aromatycznych dodatków z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie tradycyjne smaki domowej kuchni. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
296
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kapuśniak z kiszonej kapusty to kwaśno-słono zupa, która jest wyjątkowo smaczna i sycąca. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To świetny wybór szczególnie w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, a jednocześnie pożywnego. Kapuśniak doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Połączenie kiszonej kapusty, wędzonych żeberek, ziemniaków i innych aromatycznych dodatków z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie tradycyjne smaki domowej kuchni. Smacznego!
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg kapusta kiszona
1 szczyp. kminek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. wędzone żeberko
0.25 szt. por
1 szt. plaster selera
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
5 szt. ziemniaki
1 szt. czosnek
1 szt. cebula
1 szt. kostka rosołowa
Przygotowanie
Żeberko umyć i gotować z warzywami około 20 minut. Warzywa wyjąć, a do wywaru dodać posiekaną kapustę, czosnek, kminek i przyprawy wedle gustu. Gotować około 40-50 minut. Ziemniaki ugotować osobno, uważając żeby się nie rozgotowały.
Ziemniaki odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić drobno i razem z ziemniakami podsmażyć na patelni i dodać do ugotowanej zupy.
Doprawiać do smaku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
296
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.