Kapuśniak z kiszonej kapusty
m7
Kapuśniak z kiszonej kapusty to kwaśno-słono zupa, która jest wyjątkowo smaczna i sycąca. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To świetny wybór szczególnie w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, a jednocześnie pożywnego. Kapuśniak doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Połączenie kiszonej kapusty, wędzonych żeberek, ziemniaków i innych aromatycznych dodatków z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie tradycyjne smaki domowej kuchni. Smacznego!
0
0 / 0
Kapuśniak z kiszonej kapusty to kwaśno-słono zupa, która jest wyjątkowo smaczna i sycąca. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. To świetny wybór szczególnie w chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, a jednocześnie pożywnego. Kapuśniak doskonale smakuje zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Połączenie kiszonej kapusty, wędzonych żeberek, ziemniaków i innych aromatycznych dodatków z pewnością zasmakuje każdemu, kto ceni sobie tradycyjne smaki domowej kuchni. Smacznego!
13
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg kapusta kiszona
1 szczyp. kminek
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. wędzone żeberko
0.25 szt. por
1 szt. plaster selera
1 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
5 szt. ziemniaki
1 szt. czosnek
1 szt. cebula
1 szt. kostka rosołowa
Przygotowanie
Żeberko umyć i gotować z warzywami około 20 minut. Warzywa wyjąć, a do wywaru dodać posiekaną kapustę, czosnek, kminek i przyprawy wedle gustu. Gotować około 40-50 minut. Ziemniaki ugotować osobno, uważając żeby się nie rozgotowały.
Ziemniaki odcedzić, wystudzić i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić drobno i razem z ziemniakami podsmażyć na patelni i dodać do ugotowanej zupy.
Doprawiać do smaku.