Kapuśniak na golonce
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kapuśniak na golonce](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975295198.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo smaczny kapuśniak gotowany na golonce. Sycący, kwaśny i pełen warzyw posiłek.
0
4.2 / 9
Bardzo smaczny kapuśniak gotowany na golonce. Sycący, kwaśny i pełen warzyw posiłek.
9
Składniki
480 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
0.50 kg kapusta kiszona
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. sól
1 szt. golonko
5 szt. ziemniaki
2 szt. marchew
1 szt. plaster selera
2 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
Przygotowanie
Golonko umyć i włożyć do dużego garnka, zalać wodą i dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz 2 łyżeczki soli. Gotować do miękkości.
W międzyczasie umyć i pokroić warzywa na kosteczkę, a kapustę na mniejsze kawałki. Gdy golonko jest już miękkie należy je wyjąć i włożyć wszystkie pokrojone warzywa, do gotującego się wywaru. Gotować je do miękkości.
Gdy warzywa będą miękkie zatrzepać zupę mąką rozrobioną ze śmietaną i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso z golonki można pokroić na mniejsze kawałki i dodać je do zupy.