Kapuśniak
m7
Kapuśniak z kapusty kiszonej to gęsta, kwaśna i pożywna zupa. Z dodatkiem słoniny i podsmażonej cebulki ma wyjątkowy aromat i smak.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
297
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
20
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kapuśniak z kapusty kiszonej to gęsta, kwaśna i pożywna zupa. Z dodatkiem słoniny i podsmażonej cebulki ma wyjątkowy aromat i smak.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. liść laurowy
1 szt. cebula
1 szt. seler
50 dag. kapusta kiszona
10 dag. słonina
Przygotowanie
Kapustę wypłukać, posiekać, zalać 1,5 l wody i gotować, aż będzie miękka.
Warzywa obrać, umyć, a następnie pociąć na kawałki.
Wrzucić do osobnego garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Słoninę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać słoninę i zeszklić na niej cebulę, lekko przyrumienić.
Wraz z warzywami wrzucić do kapusty.
Doprawić do smaku. Całość gotować jeszcze ok. 20 minut.