Kapuśniak
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kapuśniak](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974245225.jpeg&w=3840&q=75)
Kapuśniak z kapusty kiszonej to gęsta, kwaśna i pożywna zupa. Z dodatkiem słoniny i podsmażonej cebulki ma wyjątkowy aromat i smak.
1
0 / 0
Kapuśniak z kapusty kiszonej to gęsta, kwaśna i pożywna zupa. Z dodatkiem słoniny i podsmażonej cebulki ma wyjątkowy aromat i smak.
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
2 szt. liść laurowy
1 szt. cebula
1 szt. seler
50 dag. kapusta kiszona
10 dag. słonina
Przygotowanie
Kapustę wypłukać, posiekać, zalać 1,5 l wody i gotować, aż będzie miękka.
Warzywa obrać, umyć, a następnie pociąć na kawałki.
Wrzucić do osobnego garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Słoninę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać słoninę i zeszklić na niej cebulę, lekko przyrumienić.
Wraz z warzywami wrzucić do kapusty.
Doprawić do smaku. Całość gotować jeszcze ok. 20 minut.