Kapuśniak
m7
Zupa na chłodne dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
229
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa na chłodne dni.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
5 szczyp. sól, pieprz
1.50 l wywar z kości
1 szt. cebula
1 szt. liść laurowy
1 łyżka mąka pszenna tortowa
60 dag. kapusta kiszona
5 dag. boczek wędzony
3 dag. smalec
Przygotowanie
Kapustę należy wypłukać, dobrze odcisnąć z soku i pokroić na drobno, przełożyć do garnka, dodać około 1 szklankę wody i zagotować.
Gdy już kapusta się ugotuje, dodać do niej wywar z kości.
Ze smalcu i mąki przygotować zasmażkę i zaprawić nią zupę.
Boczek pokroić w kosteczkę i dodać do kapuśniaka. Cebulkę podpiec na ogniu i dodać do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać liść laurowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
229
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
24
gram
Tłuszcze
20
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.