Kapuśniak
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Kapuśniak](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973616936.jpeg&w=3840&q=75)
Zupa na chłodne dni.
0
0 / 0
Zupa na chłodne dni.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
5 szczyp. sól, pieprz
1.50 l wywar z kości
1 szt. cebula
1 szt. liść laurowy
1 łyżka mąka pszenna tortowa
60 dag. kapusta kiszona
5 dag. boczek wędzony
3 dag. smalec
Przygotowanie
1
Kapustę należy wypłukać, dobrze odcisnąć z soku i pokroić na drobno, przełożyć do garnka, dodać około 1 szklankę wody i zagotować.
2
Gdy już kapusta się ugotuje, dodać do niej wywar z kości.
3
Ze smalcu i mąki przygotować zasmażkę i zaprawić nią zupę.
4
Boczek pokroić w kosteczkę i dodać do kapuśniaka. Cebulkę podpiec na ogniu i dodać do zupy. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać liść laurowy.