Kapsalon – holenderski kebab

Kotlin
Kapsalon – holenderski kebab

0

0 / 0

Kapsalon to popularny fast food pochodzący z Holandii. Składa się z frytek przykrytych żółtym serem, kurczakiem i chrupiącymi warzywami. Całość dopełnia aromatyczny sos czosnkowy i ketchup. To idealny wybór na szybki obiad lub pożywną kolację. Smacznego!

17

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. ketchup kotlin łagodny

500 g pierś z kurczaka

500 g ziemniaki

150 g ser żółty

2 szt. sałata rzymska

1 szt. cebula czerwona

10 szt. pomidorki koktajlowe

1 szt. ogórek zielony

4 szt. ząbki czosnku

150 ml jogurt naturalny

2 łyżka majonez

50 ml sok z cytryny

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. papryka słodka

1 szcz. przyprawa gyros

1 szt. olej do smażenia

Przygotowanie


1

Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy frytki na złocisty kolor. Po wysmażeniu posypujemy startym serem żółtym i przed podaniem przypiekamy w piekarniku.

2

Jogurt naturalny łączymy z majonezem, dodajemy sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki.

3

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni.

4

Sałatę rzymską kroimy drobno i przerzucamy do miski. Dodajemy pokrojone pomidorki, ogórka, czerwoną cebulę i usmażonego kurczaka. Całość ze sobą mieszamy.

5

Na talerzu wykładamy frytki z roztopionym serem, a na nie kładziemy sałatkę z kurczakiem. Całość polewamy ketchupem i sosem czosnkowym.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły