Kapsalon – holenderski kebab
Kotlin
Kapsalon to popularny fast food pochodzący z Holandii. Składa się z frytek przykrytych żółtym serem, kurczakiem i chrupiącymi warzywami. Całość dopełnia aromatyczny sos czosnkowy i ketchup. To idealny wybór na szybki obiad lub pożywną kolację. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
773
kcal
Białka
59
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kapsalon to popularny fast food pochodzący z Holandii. Składa się z frytek przykrytych żółtym serem, kurczakiem i chrupiącymi warzywami. Całość dopełnia aromatyczny sos czosnkowy i ketchup. To idealny wybór na szybki obiad lub pożywną kolację. Smacznego!
17
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. ketchup kotlin łagodny
500 g pierś z kurczaka
500 g ziemniaki
150 g ser żółty
2 szt. sałata rzymska
1 szt. cebula czerwona
10 szt. pomidorki koktajlowe
1 szt. ogórek zielony
4 szt. ząbki czosnku
150 ml jogurt naturalny
2 łyżka majonez
50 ml sok z cytryny
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. przyprawa gyros
1 szt. olej do smażenia
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy frytki na złocisty kolor. Po wysmażeniu posypujemy startym serem żółtym i przed podaniem przypiekamy w piekarniku.
Jogurt naturalny łączymy z majonezem, dodajemy sok z cytryny i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni.
Sałatę rzymską kroimy drobno i przerzucamy do miski. Dodajemy pokrojone pomidorki, ogórka, czerwoną cebulę i usmażonego kurczaka. Całość ze sobą mieszamy.
Na talerzu wykładamy frytki z roztopionym serem, a na nie kładziemy sałatkę z kurczakiem. Całość polewamy ketchupem i sosem czosnkowym.