Kanie marynowane
m7
Smażone kanie marynowane to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych grzybów, których smakiem możemy cieszyć się o każdej porze roku. To doskonała alternatywa dla maślaków lub podgrzybków w occie. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań głównych, śniadań lub do sałatek. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1807
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
126
gram
Tłuszcze
137
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.0 / 42
Smażone kanie marynowane to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych grzybów, których smakiem możemy cieszyć się o każdej porze roku. To doskonała alternatywa dla maślaków lub podgrzybków w occie. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań głównych, śniadań lub do sałatek. Życzymy smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 olej
50 ocet
1 szkl. woda
10 szt. kania
2 szt. jajko
2 szt. cebula
10 szt. pieprz ziarnisty
3 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
5 łyżka bułka tarta
1 łyżka cukier
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Kanie oczyścić, sparzyć gotowaną wodą i osuszyć.
Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju do zrumienienia.
Zimne grzyby układać w słoiku, przekładając pokrojoną w plastry cebulą. Dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Z wody, octu, soli i cukru zagotować marynatę i zalać nią grzyby, tak aby były całe przykryte.
Słoiki zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1807
kcal
Białka
53
gram
Węglowodany
126
gram
Tłuszcze
137
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.