Kanie marynowane
m7
Smażone kanie marynowane to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych grzybów, których smakiem możemy cieszyć się o każdej porze roku. To doskonała alternatywa dla maślaków lub podgrzybków w occie. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań głównych, śniadań lub do sałatek. Życzymy smacznego!
0
3.0 / 42
Smażone kanie marynowane to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych grzybów, których smakiem możemy cieszyć się o każdej porze roku. To doskonała alternatywa dla maślaków lub podgrzybków w occie. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań głównych, śniadań lub do sałatek. Życzymy smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
100 olej
50 ocet
1 szkl. woda
10 szt. kania
2 szt. jajko
2 szt. cebula
10 szt. pieprz ziarnisty
3 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
5 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
5 łyżka bułka tarta
1 łyżka cukier
0.50 łyżecz. sól
Przygotowanie
Kanie oczyścić, sparzyć gotowaną wodą i osuszyć.
Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju do zrumienienia.
Zimne grzyby układać w słoiku, przekładając pokrojoną w plastry cebulą. Dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Z wody, octu, soli i cukru zagotować marynatę i zalać nią grzyby, tak aby były całe przykryte.
Słoiki zakręcić i pasteryzować 15 minut.