Kanapka ze smażoną mortadelą Anthonego Bourdain

EkspertOdKuchni
Kanapka ze smażoną mortadelą Anthonego Bourdain

Średnia 0 / 0

Oceń!

Kanapka ze smażoną mortadelą w stylu Anthonego Bourdain to prosty przepis na ciepłe pieczywo z patelni, które naprawdę robi różnicę względem zwykłej kanapki. Mortadela jest lekko zrumieniona, ser provolone się topi, a maślana bułka zostaje delikatnie ztostowana. Całość wykańcza majonez i musztarda, dzięki czemu kanapka jest konkretna i dobrze smakuje bez żadnych dodatków.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 szt. bułki maślane

8 szt. plastry mortadeli z pistacjami i truflą

25 g ser provolone

2 łyżka majonez

1 łyżecz. musztarda dijon

1 łyżka masło

Przygotowanie


Bułki przekrój na pół. Na patelni rozpuść masło i ułóż bułki przekrojoną stroną do dołu.

Krok 1

Tostuj na średnim ogniu, aż będą złociste i lekko chrupiące. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.


Na tej samej, rozgrzanej patelni ułóż plastry mortadeli zwinięte w różyczki lub lekkie fałdki.

Krok 1

Smaż 1–2 minuty, aż zacznie się rumienić i lekko chrupać na brzegach. Posyp od razu startym serem provolone (lub połóż plastry) i smaż jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści.

Krok 2

Porada:  

Mortadela powinna być lekko przyrumieniona, ale nie wysuszona – wtedy pachnie truflą i pistacjami.


Spód bułki posmaruj majonezem.

Krok 1

Nałóż gorącą mortadelę z roztopionym serem – przynajmniej 3–4 plastry na kanapkę.

Krok 2

Wierzchnią część bułki posmaruj musztardą Dijon i przykryj nią kanapkę.

Krok 3

Podawaj od razu, póki jest ciepła i ser ciągnie się przy każdym kęsie.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

620

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

36

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły