Kanapka ze smażoną mortadelą Anthonego Bourdain
EkspertOdKuchni

Kanapka ze smażoną mortadelą w stylu Anthonego Bourdain to prosty przepis na ciepłe pieczywo z patelni, które naprawdę robi różnicę względem zwykłej kanapki. Mortadela jest lekko zrumieniona, ser provolone się topi, a maślana bułka zostaje delikatnie ztostowana. Całość wykańcza majonez i musztarda, dzięki czemu kanapka jest konkretna i dobrze smakuje bez żadnych dodatków.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
620
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
Średnia 0 / 0
Oceń!
Kanapka ze smażoną mortadelą w stylu Anthonego Bourdain to prosty przepis na ciepłe pieczywo z patelni, które naprawdę robi różnicę względem zwykłej kanapki. Mortadela jest lekko zrumieniona, ser provolone się topi, a maślana bułka zostaje delikatnie ztostowana. Całość wykańcza majonez i musztarda, dzięki czemu kanapka jest konkretna i dobrze smakuje bez żadnych dodatków.
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szt. bułki maślane
8 szt. plastry mortadeli z pistacjami i truflą
25 g ser provolone
2 łyżka majonez
1 łyżecz. musztarda dijon
1 łyżka masło
Przygotowanie
Przygotowanie bułek
Bułki przekrój na pół. Na patelni rozpuść masło i ułóż bułki przekrojoną stroną do dołu.

Tostuj na średnim ogniu, aż będą złociste i lekko chrupiące. Zdejmij z patelni i odłóż na bok.
Przygotowanie mortadeli z serem
Na tej samej, rozgrzanej patelni ułóż plastry mortadeli zwinięte w różyczki lub lekkie fałdki.

Smaż 1–2 minuty, aż zacznie się rumienić i lekko chrupać na brzegach. Posyp od razu startym serem provolone (lub połóż plastry) i smaż jeszcze chwilę, aż ser się rozpuści.

Porada:
Mortadela powinna być lekko przyrumieniona, ale nie wysuszona – wtedy pachnie truflą i pistacjami.
Składanie kanapki
Spód bułki posmaruj majonezem.

Nałóż gorącą mortadelę z roztopionym serem – przynajmniej 3–4 plastry na kanapkę.

Wierzchnią część bułki posmaruj musztardą Dijon i przykryj nią kanapkę.

Podawaj od razu, póki jest ciepła i ser ciągnie się przy każdym kęsie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
620
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.