Kanapeczki ze śledziem
kontakt_2
To ciekawa alternatywa na podanie śledzia. Dobrej jakości pieczywo, śledź, czerwona cebula i odrobina ketchupu to proste i znakomite połączenie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
100
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
To ciekawa alternatywa na podanie śledzia. Dobrej jakości pieczywo, śledź, czerwona cebula i odrobina ketchupu to proste i znakomite połączenie.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. burak
1 szt. cebula czerwona
10 łyżecz. ketchup kotlin łagodny
1 łyżka majonez
1 szczyp. pieprz czarny
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Buraka obieramy. Kroimy go na 4 części. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Studzimy, a następnie kroimy w małą kostkę.
Śledzie odsączamy z zalewy. Drobno kroimy. Cebulę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Śledzie mieszamy z burakiem, cebulą i majonezem. Z kromek chleba za pomocą szklanki wykrawamy okrągłe kształty. Przekładamy śledzia na pieczywo.
Na wierzchu robimy „keks” z ketchupu. Całość doprawiamy pieprzem czarnym i dekorujemy świeżą pietruszką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
100
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
4
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.