.Kalmary w winie
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![.Kalmary w winie](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976824592.jpeg&w=3840&q=75)
kolejny smak Chorwacji
0
0 / 0
kolejny smak Chorwacji
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
400 wino białe wytrawne
1 szczyp. sól, pieprz
250 g kalmary
1 szt. cebula
6 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryczka chili
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa
1 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Na patelnie na rozgrzane masło wrzucamy pokrojona w piórka cebule. Szklimy ją na maśle, solimy, rumienienimy. Lekko zrumienioną podlewamy winem, po zredukowaniu wina przekładamy cebulę do miseczki i pieprzymy. Kalmary rozrażamy wrzucamy na gorąca patelnie zeby odparowały wodę. Dodajemy nieco masła i posiekany czosnek oraz czosnek w całosci (doda aromatu i mozna sobie go potem wyciagnac ze skorupki i zjeść). Zmniejszamy ogień, podlewamy niewielką ilością oliwy. Doprawiamy suszoną papryką słodką i ostrą. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i podlewamy kieliszkiem wina. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i dodajemy garść posiekanej natki pietruszki. Tak przyrządzone kalmary można podać z grzankami lub po lekkim ostudzeniu dodać do sałatki