.Kalmary w winie
m7
kolejny smak Chorwacji
Wartości odżywcze na porcję
Energia
266
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
kolejny smak Chorwacji
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
400 wino białe wytrawne
1 szczyp. sól, pieprz
250 g kalmary
1 szt. cebula
6 szt. ząbek czosnku
1 szt. papryczka chili
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa
1 łyżka nać pietruszki
Przygotowanie
Na patelnie na rozgrzane masło wrzucamy pokrojona w piórka cebule. Szklimy ją na maśle, solimy, rumienienimy. Lekko zrumienioną podlewamy winem, po zredukowaniu wina przekładamy cebulę do miseczki i pieprzymy. Kalmary rozrażamy wrzucamy na gorąca patelnie zeby odparowały wodę. Dodajemy nieco masła i posiekany czosnek oraz czosnek w całosci (doda aromatu i mozna sobie go potem wyciagnac ze skorupki i zjeść). Zmniejszamy ogień, podlewamy niewielką ilością oliwy. Doprawiamy suszoną papryką słodką i ostrą. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i podlewamy kieliszkiem wina. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i dodajemy garść posiekanej natki pietruszki. Tak przyrządzone kalmary można podać z grzankami lub po lekkim ostudzeniu dodać do sałatki
Wartości odżywcze na porcję
Energia
266
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
11
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.