.Kalmary w winie

m7
.Kalmary w winie

0

0 / 0

kolejny smak Chorwacji

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

400 wino białe wytrawne

1 szcz. sól, pieprz

250 g kalmary

1 szt. cebula

6 szt. ząbek czosnku

1 szt. papryczka chili

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa

1 łyżka nać pietruszki

Przygotowanie


1

Na patelnie na rozgrzane masło wrzucamy pokrojona w piórka cebule. Szklimy ją na maśle, solimy, rumienienimy. Lekko zrumienioną podlewamy winem, po zredukowaniu wina przekładamy cebulę do miseczki i pieprzymy. Kalmary rozrażamy wrzucamy na gorąca patelnie zeby odparowały wodę. Dodajemy nieco masła i posiekany czosnek oraz czosnek w całosci (doda aromatu i mozna sobie go potem wyciagnac ze skorupki i zjeść). Zmniejszamy ogień, podlewamy niewielką ilością oliwy. Doprawiamy suszoną papryką słodką i ostrą. Kiedy sos zaczyna gęstnieć dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i podlewamy kieliszkiem wina. Redukujemy do uzyskania pożądanej konsystencji i dodajemy garść posiekanej natki pietruszki. Tak przyrządzone kalmary można podać z grzankami lub po lekkim ostudzeniu dodać do sałatki

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły