Kalmary w cieście z sosem chili
Krakus
Kalmary w cieście z sosem chili to doskonała przekąska, która zasmakuje wszystkim miłośnikom owoców morza i orientalnych smaków. Chrupiące kalmary otoczone delikatnym ciastem w połączeniu z majonezowym sosem chili to idealny wybór na imprezy lub przyjęcia. Całość świetnie sprawdzi się również na romantyczną kolację dla dwojga. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
404
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kalmary w cieście z sosem chili to doskonała przekąska, która zasmakuje wszystkim miłośnikom owoców morza i orientalnych smaków. Chrupiące kalmary otoczone delikatnym ciastem w połączeniu z majonezowym sosem chili to idealny wybór na imprezy lub przyjęcia. Całość świetnie sprawdzi się również na romantyczną kolację dla dwojga. Życzymy smacznego!
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g kalmary
200 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
250 ml woda gazowana
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. olej do smażenia
Sos chilli
2 szt. papryczka chili
2 łyżka majonez dekoracyjny krakus
2 łyżka jogurt grecki
2 łyżecz. sok z limonki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, jajko, wodę gazowaną, sól i pieprz, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego.
Zamocz kawałki kalmarów w przygotowanym cieście, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju, aż staną się złociste i chrupiące.
W blenderze umieść wszystkie składniki na sos chili i zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw do smaku.
Gotowe kalmary podawaj z sosem chili.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
404
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.