Kalmary w cieście z sosem chili

Krakus
Kalmary w cieście z sosem chili

0

0 / 0

Kalmary w cieście z sosem chili to doskonała przekąska, która zasmakuje wszystkim miłośnikom owoców morza i orientalnych smaków. Chrupiące kalmary otoczone delikatnym ciastem w połączeniu z majonezowym sosem chili to idealny wybór na imprezy lub przyjęcia. Całość świetnie sprawdzi się również na romantyczną kolację dla dwojga. Życzymy smacznego!

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g kalmary

200 g mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

250 ml woda gazowana

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szt. olej do smażenia

Sos chilli

2 szt. papryczka chili

2 łyżka majonez dekoracyjny krakus

2 łyżka jogurt grecki

2 łyżecz. sok z limonki

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

W misce wymieszaj mąkę, jajko, wodę gazowaną, sól i pieprz, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego.

2

Zamocz kawałki kalmarów w przygotowanym cieście, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju, aż staną się złociste i chrupiące.

3

W blenderze umieść wszystkie składniki na sos chili i zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw do smaku.

4

Gotowe kalmary podawaj z sosem chili.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły