Kalmary w cieście z sosem chili
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Fbrands%2Flogo_images%2F1708614483528.png&w=3840&q=75)
Krakus
![Kalmary w cieście z sosem chili](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1706871221435.jpg&w=3840&q=75)
Kalmary w cieście z sosem chili to doskonała przekąska, która zasmakuje wszystkim miłośnikom owoców morza i orientalnych smaków. Chrupiące kalmary otoczone delikatnym ciastem w połączeniu z majonezowym sosem chili to idealny wybór na imprezy lub przyjęcia. Całość świetnie sprawdzi się również na romantyczną kolację dla dwojga. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Kalmary w cieście z sosem chili to doskonała przekąska, która zasmakuje wszystkim miłośnikom owoców morza i orientalnych smaków. Chrupiące kalmary otoczone delikatnym ciastem w połączeniu z majonezowym sosem chili to idealny wybór na imprezy lub przyjęcia. Całość świetnie sprawdzi się również na romantyczną kolację dla dwojga. Życzymy smacznego!
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g kalmary
200 g mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
250 ml woda gazowana
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szt. olej do smażenia
Sos chilli
2 szt. papryczka chili
2 łyżka majonez dekoracyjny krakus
2 łyżka jogurt grecki
2 łyżecz. sok z limonki
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę, jajko, wodę gazowaną, sól i pieprz, aż uzyskasz gładkie ciasto o konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego.
Zamocz kawałki kalmarów w przygotowanym cieście, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju, aż staną się złociste i chrupiące.
W blenderze umieść wszystkie składniki na sos chili i zmiksuj na jednolitą masę. Dopraw do smaku.
Gotowe kalmary podawaj z sosem chili.