Kalmary smażone w panierce z dressingiem na bazie ketchupu łagodnego i kwaśnej śmietany

kontakt_2
Kalmary smażone w panierce z dressingiem na bazie ketchupu łagodnego i kwaśnej śmietany

0

3.3 / 4

Słodko-morski smak delikatnych kalmarów, do tego chrupka panierka i odpowiedni dressing sprawiają, że są idealną przekąską ;)

10

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

0.50 kg kalmary

1 szkl. bułka tarta

1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa

1 łyżeczka płatki chili

1 szcz. sól morska

1 szt. olej rzepakowy

5 łyżka ketchup kotlin łagodny

2 łyżka kwaśna śmietana

1 szcz. sól, pieprz

1 łyżeczka sok z limonki

Przygotowanie


1

Kalmary pokroić w wąskie paski, umyć i osuszyć.

2

W miseczce wymieszać bułkę tartą z chilli i szczyptą soli.

3

Rozgrzać olej w garnku.

4

Kalmary obtoczyć w mące, kolejno w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty.

5

Podsmażone kalmary wyjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6

Podawać z dressingiem na bazie ketchupu i śmietany doprawionego sokiem z limonki, szczyptą soli oraz pieprzu.

Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły