Kalmary smażone w panierce z dressingiem na bazie ketchupu łagodnego i kwaśnej śmietany
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
kontakt_2
![Kalmary smażone w panierce z dressingiem na bazie ketchupu łagodnego i kwaśnej śmietany](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F3696-1702057726696.jpeg&w=3840&q=75)
Słodko-morski smak delikatnych kalmarów, do tego chrupka panierka i odpowiedni dressing sprawiają, że są idealną przekąską ;)
0
3.3 / 4
Słodko-morski smak delikatnych kalmarów, do tego chrupka panierka i odpowiedni dressing sprawiają, że są idealną przekąską ;)
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
0.50 kg kalmary
1 szkl. bułka tarta
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 łyżecz. płatki chili
1 szczyp. sól morska
1 szt. olej rzepakowy
5 łyżka ketchup kotlin łagodny
2 łyżka kwaśna śmietana
1 szczyp. sól, pieprz
1 łyżecz. sok z limonki
Przygotowanie
Kalmary pokroić w wąskie paski, umyć i osuszyć.
W miseczce wymieszać bułkę tartą z chilli i szczyptą soli.
Rozgrzać olej w garnku.
Kalmary obtoczyć w mące, kolejno w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju przez 1-2 minuty.
Podsmażone kalmary wyjąć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z dressingiem na bazie ketchupu i śmietany doprawionego sokiem z limonki, szczyptą soli oraz pieprzu.