Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

EkspertOdKuchni
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

1

0 / 0

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to pomysł na smaczny, domowy obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Delikatne różyczki kalafiora doskonale komponują się z aromatycznym mięsem mielonym i kremowym sosem jajeczno-śmietanowym. Całość zapieczona pod złocistą warstwą sera tworzy sycącą i rozgrzewającą zapiekankę, idealną na chłodniejsze dni. To szybki i prosty przepis, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na weekendowy obiad.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. kalafior

500 g mięso mielone

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka olej do smażenia

1 łyżecz. papryka słodka mielona

150 g ser żółty

3 łyżka śmietana 18%

2 szt. jaja

1 łyżka masło

2 łyżka bułka tarta

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 szczyp. zioła prowansalskie

Przygotowanie


1

Kalafior podziel na różyczki, gotuj przez 6–7 minut w osolonej wodzie (ma być lekko twardawy). Odcedź i przestudź.

2

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę.

3

Dodaj mięso mielone, smaż, aż się zrumieni. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Zdejmij z ognia.

4

W osobnej misce wymieszaj śmietanę z jajkami, dodaj połowę startego sera. Dopraw solą i pieprzem.

5

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Na dno ułóż różyczki kalafiora, na nie wyłóż usmażone mięso.

6

Zalej całość mieszanką jajeczno-śmietanową. Posyp resztą startego sera i bułką tartą.

7

Piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C (góra-dół), przez około 25–30 minut, aż ser się ładnie zapiecze.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

475

kcal

Białka

30

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

25

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły