Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

EkspertOdKuchni
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

1

0 / 0

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to pyszne i pożywne danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznej kuchni. Jest to danie idealne na obiad lub kolację, które można podać w towarzystwie surówek lub sałatek. Kalafior po upieczeniu w panierce ma chrupiącą skórkę, a jednocześnie pozostaje miękki i soczysty w środku. Smacznego!

?

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Przygotowanie


1

Kalafior oczyścić i podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie odcedzić i ostudzić.

2

W misce rozbić jajka, dodać mleko i dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, bułkę tartą, paprykę, tymianek i oregano.

3

Każdą różyczkę kalafiora obtoczyć najpierw w jajku z mlekiem, a następnie w mieszance bułki tartej, mąki i przypraw. Kalafior układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż panierka zrobi się złota i chrupiąca.

5

W międzyczasie przygotować mięso mielone. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć na złoty kolor. Dodać mięso mielone i smażyć na rumiano, aż będzie dobrze przypieczone. Doprawić solą i pieprzem.

6

W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę mięsa mielonego, a na nim ułożyć upieczonego kalafiora.

7

Wlać bulion do naczynia. Wierzch naczynia przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.

8

Po wyciągnięciu posypać czarnym sezamem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły