Kalafior zapiekany z mięsem mielonym

EkspertOdKuchni

Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to pomysł na smaczny, domowy obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Delikatne różyczki kalafiora doskonale komponują się z aromatycznym mięsem mielonym i kremowym sosem jajeczno-śmietanowym. Całość zapieczona pod złocistą warstwą sera tworzy sycącą i rozgrzewającą zapiekankę, idealną na chłodniejsze dni. To szybki i prosty przepis, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na weekendowy obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
475
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to pomysł na smaczny, domowy obiad, który przypadnie do gustu całej rodzinie. Delikatne różyczki kalafiora doskonale komponują się z aromatycznym mięsem mielonym i kremowym sosem jajeczno-śmietanowym. Całość zapieczona pod złocistą warstwą sera tworzy sycącą i rozgrzewającą zapiekankę, idealną na chłodniejsze dni. To szybki i prosty przepis, który sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na weekendowy obiad.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. kalafior
500 g mięso mielone
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka olej do smażenia
1 łyżecz. papryka słodka mielona
150 g ser żółty
3 łyżka śmietana 18%
2 szt. jaja
1 łyżka masło
2 łyżka bułka tarta
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
1 szczyp. zioła prowansalskie
Przygotowanie
Kalafior podziel na różyczki, gotuj przez 6–7 minut w osolonej wodzie (ma być lekko twardawy). Odcedź i przestudź.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Dodaj mięso mielone, smaż, aż się zrumieni. Dopraw solą, pieprzem, papryką i ziołami. Zdejmij z ognia.
W osobnej misce wymieszaj śmietanę z jajkami, dodaj połowę startego sera. Dopraw solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Na dno ułóż różyczki kalafiora, na nie wyłóż usmażone mięso.
Zalej całość mieszanką jajeczno-śmietanową. Posyp resztą startego sera i bułką tartą.
Piecz w nagrzanym piekarniku w 180°C (góra-dół), przez około 25–30 minut, aż ser się ładnie zapiecze.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
475
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.