Kalafior zapiekany z mięsem mielonym
EkspertOdKuchni
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to pyszne i pożywne danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznej kuchni. Jest to danie idealne na obiad lub kolację, które można podać w towarzystwie surówek lub sałatek. Kalafior po upieczeniu w panierce ma chrupiącą skórkę, a jednocześnie pozostaje miękki i soczysty w środku. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
475
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Kalafior zapiekany z mięsem mielonym to pyszne i pożywne danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom klasycznej kuchni. Jest to danie idealne na obiad lub kolację, które można podać w towarzystwie surówek lub sałatek. Kalafior po upieczeniu w panierce ma chrupiącą skórkę, a jednocześnie pozostaje miękki i soczysty w środku. Smacznego!
?
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Przygotowanie
Kalafior oczyścić i podzielić na różyczki. Gotować w osolonej wodzie przez około 5 minut, a następnie odcedzić i ostudzić.
W misce rozbić jajka, dodać mleko i dokładnie wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę, bułkę tartą, paprykę, tymianek i oregano.
Każdą różyczkę kalafiora obtoczyć najpierw w jajku z mlekiem, a następnie w mieszance bułki tartej, mąki i przypraw. Kalafior układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut, aż panierka zrobi się złota i chrupiąca.
W międzyczasie przygotować mięso mielone. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć na złoty kolor. Dodać mięso mielone i smażyć na rumiano, aż będzie dobrze przypieczone. Doprawić solą i pieprzem.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę mięsa mielonego, a na nim ułożyć upieczonego kalafiora.
Wlać bulion do naczynia. Wierzch naczynia przykryć folią aluminiową i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut.
Po wyciągnięciu posypać czarnym sezamem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
475
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.